Home / Blog / Zakelijke autoverzekering: wat is het en wanneer heb je er één nodig?

Zakelijke autoverzekering: wat is het en wanneer heb je er één nodig?

Ben je zzp’er en zit je dagelijks in de auto naar je klanten? Of rijd je in een (bestel)auto van de zaak? Kortom: ben je een zakelijk rijder? Dan heb je een zakelijke autoverzekering nodig. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen een particuliere en zakelijke autoverzekering. En we vertellen je wat de voordelen zijn en waar je op moet letten.

Wat is een zakelijke autoverzekering?

Een zakelijke autoverzekering lijkt veel op een particuliere autoverzekering. Zo heb je net als bij een ‘normale’ autoverzekering keuze uit drie soorten dekking. Van de beperkte WA-verzekering tot de uitgebreide allrisk dekking. Maar een zakelijke autoverzekering is aangepast op de specifieke kenmerken van rijden voor de zaak. Zakelijke rijders leggen meer kilometers af dan particulieren en de auto’s worden soms door verschillende medewerkers gebruikt. Bovendien rijden ze vaak op diesel in plaats van benzine. Maar wat is nou precies zakelijk gebruik van een auto? Onder zakelijk gebruik vallen ritten naar klanten, maar ook koeriersdiensten en goederenvervoer. Rijd je met je eigen auto alleen naar je werk en terug? Dan hoef je géén zakelijke autoverzekering af te sluiten. Dit is namelijk privégebruik.

Wat voor dekking heb je nodig?

Net als bij een particuliere autoverzekering kun je bij een zakelijke autoverzekering kiezen uit drie soorten dekking. We zetten ze op een rij:

WA verzekering

Met de WA verzekering ben je gedekt voor alle schade die je met jouw auto toebrengt aan andere personen of andermans eigendommen. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Iedere autobezitter in Nederland moet deze verzekering verplicht afsluiten.

WA beperkt Casco verzekering

De WA beperkt Casco verzekering lijkt op de WA autoverzekering, maar heeft een iets uitgebreidere dekking. WA beperkt Casco dekt alle schade die je met je auto bij een ander veroorzaakt. Daarnaast ben je deels verzekerd voor schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld een poging tot inbraak, schade door natuurgeweld of een botsing met loslopende dieren.

WA Casco verzekering

De meest uitgebreide autoverzekering is de WA Casco, ook wel allrisk verzekering genoemd. Je bent daarmee gedekt voor bijna iedere schade, zelfs als het jouw eigen schuld is. In de blog ‘WA, WA Casco of WA beperkt Casco: wat moet ik kiezen?’ lees je meer over de verschillende dekkingsgraden. 

Welke dekking moet ik kiezen voor mijn bedrijfsauto?

Welke dekking je kiest voor je bedrijfsauto hangt af van een paar dingen. Ten eerste de waarde en de leeftijd van de wagen. Voor een ouder exemplaar volstaat meestal een WA of Beperkt Casco verzekering. Bij een nieuwe (of duurdere) auto, kies je eerder voor de WA Casco verzekering. Denk bij je keuze vooral na over hoeveel risico je met de auto kunt lopen. Kun je jouw zaak ook nog draaien zónder de auto? Heb je genoeg geld in kas om een nieuwe wagen aan te schaffen als er iets erg mee gebeurt? Is dat niet het geval, dan kies je beter voor een uitgebreidere dekking.

Zakelijke autoverzekering: zzp

Ben je zzp’er en gebruik je de auto om naar klanten te rijden? Maar zit je ook vaak met je gezin in de auto op weg naar familie? Dan vraag je jezelf vast af of een zakelijke autoverzekering noodzakelijk is. Eigenlijk is de regel heel simpel. Koop je de auto zakelijk en staat hij op je balans? Dan verzeker je de wagen zakelijk. Schaf je de auto privé aan en gebruik je hem ook voornamelijk privé? Dan zit je goed met een particuliere autoverzekering. Zelfs als je hem af en toe eens voor een zakelijke rit gebruikt. Let wel op, want sommige verzekeraars hanteren een limiet voor zakelijk gebruik. Ga je over die limiet heen, dan is een zakelijke verzekering verplicht. Bij een eenmanszaak maakt het voor de verzekering trouwens niet uit of het kenteken op privénaam staat of op de naam van je bedrijf.

autoverzekering

Privégebruik van zakelijk auto?

Gebruik je de auto van de zaak ook af en toe privé? Dat is geen probleem. Schades die je rijdt tijdens het privégebruik, vallen dan ook onder je zakelijke autoverzekering. Besef wel dat de voorwaarden rondom privégebruik kunnen verschillen per verzekeraar. Als je een bedrijfsauto wilt verzekeren die je ook privé gebruikt, is het dus verstandig om dit vooraf goed te checken.

Een collectieve verzekering

Heeft jouw bedrijf meer dan vijf auto’s? Dan kun je kiezen voor een collectieve autoverzekering. In dat collectief worden de losse verzekeringen van de verschillende auto’s gebundeld. Er worden gezamenlijke afspraken gemaakt over onder andere de verzekeringsvoorwaarden, de premie en het eigen risico van alle auto’s. De verzekeraar geeft op collectieve autoverzekeringen meestal premievoordeel, omdat het voor hen ook aantrekkelijk is om in één klap meerdere verzekeringen af te sluiten. Je kunt trouwens ook kiezen voor gemengde collectiviteit. Dan worden de privéauto’s van werknemers meeverzekerd. Een fijne extra arbeidsvoorwaarde voor het personeel!

Zakelijke autoverzekering uitbreiden

Wil je extra bescherming tegen specifieke risico’s? Dan kun je de zakelijke autoverzekeringen uitbreiden met extra dekkingen. Denk dan aan het verzekeren van de lading van je (bestel)auto(‘s), bijvoorbeeld gereedschap of de producten die je vervoert. Of een ongevallen- en schadeverzekering voor inzittenden, zodat je ook verzekerd bent voor de lichamelijke of materiële schade van je bijrijders. Ook prettig voor ondernemers: een accessoireverzekering. Hiermee verzeker je de dingen die je in of aan je auto laat bouwen, zoals een trekhaak, navigatiesysteem of autoradio.

Wat kost een zakelijke autoverzekering?

De premie van zakelijke autoverzekeringen is in de regel hoger dan die van particuliere autoverzekeringen. Dit komt onder andere doordat zakelijker rijders veel meer kilometers rijden en omdat vaak meerdere bestuurders de auto gebruiken. De hoogte van de premie hangt verder af van de dekkingsgraad die je kiest, eventuele aanvullende verzekeringen, maar ook het bedrijfsmatige doel waarvoor de wagen wordt gebruikt. Een autoverzekering voor een koeriersdienst is duurder dan die voor een freelance consultant die af en toe naar een klant rijdt. Als ondernemer kun je recht hebben op BTW-aftrek voor je zakelijke autoverzekering. De auto verzeker je dan zonder BTW. Hierdoor valt de maandelijkse premie lager uit. Let wel op, want schade-uitkeringen krijg je dan ook zonder BTW uitbetaald. De BTW die het reparatiebedrijf in rekening brengt, moet je dan dus zelf betalen.

Wat voor autoverzekering heb je nodig? Vergelijk verschillende verzekeringen met elkaar op Verzekeringvergelijk en de verzekering die het beste bij jou past.

Plaats een reactie