De premie voor een autoverzekering wordt opgebouwd uit verschillende onderdelen. De prijs kan daarbij sterk uiteenlopen vanwege de vele verschillende factoren die meespelen. In deze blog behandelen we die factoren en leggen we uit waarom een autoverzekering zo duur is.
Waarom is een autoverzekering zo duur?
Waarom een autoverzekering zo duur is heeft verschillende redenen. Allereerst wordt er gekeken naar je woonplaats. In een drukke stad is er immers meer kans op ongelukken dan in een dorpje. Ook kenmerken van de auto als cilinder vermogen, gewicht en het aantal gereden kilometers zijn een factor voor de premie. De waarde van de auto speelt ook een belangrijke rol, maar de belangrijkste factoren zijn toch wel de schadevrije jaren en de leeftijd.
Wanneer u veel schadevrije jaren hebt krijgt u korting op uw autoverzekering. Vanwege die schadevrije jaren denkt de verzekeraar dat de kans op een ongeluk in de toekomst ook klein is. De leeftijd is waarschijnlijk nog de belangrijkste factor. Jongeren onder de 25 jaar vallen bijvoorbeeld binnen de risicogroep. Uit statistieken is gebleken dat jongeren vaker bij ongelukken betrokken zijn en daar speelt de verzekering op in. Vanwege al deze factoren betaalt iedereen dus een andere verzekeringspremie voor de autoverzekering.

Verschillende soorten autoverzekeringen
Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende verzekeringen, die elk hun eigen zaken vergoeden. Het verschilt per verzekeraar wat er vergoedt wordt per verzekering, maar hieronder staan de richtlijnen per verzekering.
WA
Iedereen die een eigen auto heeft is verplicht om in elk geval een WA-verzekering af te sluiten. Zonder deze verzekering mag u niet de weg op. Een WA verzekering vergoedt alleen maar schade die u veroorzaakt aan anderen en is de goedkoopste verzekering. Over het algemeen wordt er aangehouden dat als een auto ouder is dan 10 jaar het voldoende is om alleen een WA-verzekering af te sluiten.
WA beperkt casco
Deze verzekering kost vaak net iets meer dan een eenvoudige WA-verzekering en vergoedt dan ook wat meer. Behalve schade die u aan anderen veroorzaakt wordt schade door brand, diefstal, inbraak, natuurrampen, hagel of explosies ook vergoedt. Bovendien worden ruitschade en aanrijdingen met dieren ook vergoedt. Mocht er een vliegtuig neerstorten op uw auto, dan bent u zelfs daartegen verzekerd. Deze verzekering wordt over het algemeen aangeraden bij auto’s tussen de 6 en 10 jaar.
WA volledig casco (all risk)
Dit is de meest uitgebreide verzekering. Bij WA volledig casco wordt bijna alle schade aan uw auto vergoedt, ook als u hier zelf schuldig aan bent. Daarom wordt deze verzekering ook wel eens all risk genoemd. Hij is vaak een stuk duurder dan de voorgaande twee en wordt aangeraden voor auto’s van 0 tot 5 jaar.
Uitbreidingen op de verzekering
Behalve een basisverzekering zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden. Zo kunnen ook een rechtsbijstands- en inzittendenverzekering van pas komen. Ook is het aan te raden om pechhulp af te sluiten, voor het geval dat u toch een keer pech hebt.
Denk hierbij ook na of u wel eens in het buitenland komt, want hier moet vaak een uitgebreider pakket voor afgesloten worden. Een andere mogelijke optie is de zogenaamde No-Claim garantie. Wanneer u deze nog aanvullend bij uw verzekering neemt, betekent het dat wanneer u schade rijdt de premie niet stijgt.

Autoverzekeringen vergelijken
Om de autoverzekering te berekenen kunt u het beste verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. U doet dit eenvoudig op onze website. Vul uw gegevens in en u ziet de premies per verzekeraar.
De goedkoopste premie kost €35,11. Dit is de goedkoopste WA verzekering zonder aanvullende zaken. Afhankelijk van uw situatie kan de verzekering veel duurder zijn voor u dan dat bedrag. Vergelijk dus goed de verzekeraars, zodat u daarna eenvoudig de goedkoopste verzekeraar kunt kiezen!
Ik zou graag weten wat het kost om 2 auto’s en een snorscooter te verzekeren. Het gaat om een Volvo en een Opel Safira en de snorfiets. Alle voertuigen rijden minder dan 10.000 per jaar. Valt niet mee.