Home / Blog / Wat kost een autoverzekering?

Wat kost een autoverzekering?

De premie voor jouw autoverzekering wordt opgebouwd uit verschillende onderdelen en kan sterk uiteenlopen vanwege de vele verschillende factoren die meespelen. De goedkoopste autoverzekering kost € 32,99. Dit is de goedkoopste WA-verzekering zonder aanvullende zaken. Afhankelijk van je situatie kan de verzekering veel duurder zijn voor je dan dat bedrag. Vergelijk dus goed de verzekeraars, zodat u daarna eenvoudig de goedkoopste verzekeraar kunt kiezen!

We leggen je graag uit waarom je autoverzekering zo duur kan zijn.

Waarom is een autoverzekering zo duur?

Je autoverzekering kan duur zijn vanwege verschillende redenen. Allereerst wordt er gekeken naar je woonplaats. In een drukke stad is er tenslotte meer kans op ongelukken dan in een dorpje. Ook kenmerken van je auto als cilinder vermogen, gewicht en het aantal gereden kilometers zijn factoren voor de premie. De waarde van je auto speelt ook een belangrijke rol, maar de belangrijkste factoren zijn toch wel je schadevrije jaren en je leeftijd.

Wanneer je veel schadevrije jaren hebt, krijg je korting op je autoverzekering. Vanwege die schadevrije jaren denkt de verzekeraar dat de kans op een ongeluk in de toekomst ook klein is. Jouw leeftijd is waarschijnlijk nog de belangrijkste factor. Jongeren onder de 25 jaar vallen bijvoorbeeld binnen de risicogroep. Uit statistieken is gebleken dat jongeren vaker bij ongelukken betrokken zijn en daar speelt de verzekering op in. Vanwege al deze factoren betaal je dus een andere verzekeringspremie voor je autoverzekering.

Groene BWM in het donker geparkeerd

Verschillende soorten autoverzekeringen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende verzekeringen, die elk hun eigen zaken vergoeden. Het verschilt per verzekeraar wat er vergoed wordt per verzekering, maar hieronder staan de richtlijnen per verzekering.

WA

Jij bent verplicht om in elk geval een WA-verzekering af te sluiten als je een eigen auto hebt. Zonder deze verzekering mag je niet de weg op. Een WA verzekering vergoedt alleen maar schade die je veroorzaakt aan anderen en is de goedkoopste verzekering. Over het algemeen wordt er aangehouden dat als een auto ouder is dan 10 jaar het voldoende is om alleen een WA-verzekering af te sluiten.

WA beperkt casco

Deze verzekering kost vaak net iets meer dan een eenvoudige WA-verzekering en vergoedt dan ook wat meer. Behalve schade die je aan anderen veroorzaakt, wordt schade door brand, diefstal, inbraak, natuurrampen, hagel of explosies ook vergoed. Bovendien worden ruitschade en aanrijdingen met dieren ook vergoed. Mocht er een vliegtuig neerstorten op jouw auto, dan ben je zelfs daartegen verzekerd. Deze verzekering wordt over het algemeen aangeraden bij auto’s tussen de 6 en 10 jaar.

WA volledig casco (all risk)

Dit is de meest uitgebreide verzekering. Bij WA volledig casco wordt bijna alle schade aan je auto vergoed, ook als je hier zelf schuldig aan bent. Daarom wordt deze verzekering ook wel eens allrisk genoemd. Hij is vaak een stuk duurder dan de voorgaande twee en wordt aangeraden voor auto’s van 0 tot 5 jaar.

Uitbreidingen op de verzekering

Behalve een basisverzekering zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden. Zo kunnen ook een rechtsbijstands- en inzittendenverzekering van pas komen. Ook is het aan te raden om pechhulp af te sluiten, als je toch een keer pech hebt.

Denk hierbij ook na of je wel eens in het buitenland komt, want hier moet vaak een uitgebreider pakket voor afgesloten worden. Een andere mogelijke optie is de zogenaamde no-claim garantie. Wanneer je deze nog aanvullend bij je verzekering neemt, betekent het dat wanneer je schade rijdt de premie niet stijgt.

Blauwe amerikaanse oldtimer

Om je de premie autoverzekering te berekenen kun je het beste verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Je doet dit eenvoudig op onze website. Vul je gegevens in, en je ziet de premies per verzekeraar op een rij.

1 gedachte over “Wat kost een autoverzekering?”

  1. Ik zou graag weten wat het kost om 2 auto’s en een snorscooter te verzekeren. Het gaat om een Volvo en een Opel Safira en de snorfiets. Alle voertuigen rijden minder dan 10.000 per jaar. Valt niet mee.

    Beantwoorden

Plaats een reactie