Home / Blog / Wat kost een woonverzekering?

Wat kost een woonverzekering?

Huiseigenaren kunnen niet zonder woonverzekering. Een woonverzekering is opgebouwd uit de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Met een woonverzekering verzeker je je huis, inboedel en de aansprakelijkheid die je hebt wanneer je schade veroorzaakt aan het huis van anderen. Voor veel mensen is het onduidelijk wat de kosten zijn die een woonverzekering met zich mee brengt. Om dit inzichtelijk te maken gaan we daar in deze blog dieper op in.

Waaruit bestaat een woonverzekering?

Zoals gezegd bestaat een woonverzekering uit een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. De term ‘woonverzekering’ is dan ook een verzamelnaam voor deze drie verzekeringen. Een woonverzekering is in Nederland niet bij wet verplicht, maar vrijwel alle huiseigenaren besluiten wel een dergelijke verzekering af te sluiten. Het kopen van je eigen huis is een kostbare aangelegenheid waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Daarom is het verstandig om altijd een woonverzekering af te sluiten. Een verzekering kan een hoop ellende voorkomen.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering biedt dekking voor spullen die niet aan je huis vastzitten. Denk hierbij aan de bank, televisie en kostbare bezittingen zoals sieraden. Als vuistregel kun je nemen dat wanneer je iets zonder gereedschap te gebruiken kunt verhuizen, dit onder de dekking van een inboedelverzekering valt. Een inboedelverzekering keert onder meer uit bij brandschade, waterschade, inbraak en storm.

Wat kost woonverzekering

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt dat wat niet door de inboedelverzekering valt. Het gaat hier om de ‘opstal’, oftewel spullen die vastzitten aan je woning. Voorbeelden hiervan zijn de keuken, de verwarming en het sanitair in de badkamer. Onder de dekking vallen onder meer brandschade, storm en blikseminslag.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is er niet voor je eigen woning, maar voor die van een ander. Het dekt de schade die je (per ongeluk) maakt aan de woning van een ander persoon. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is altijd aan te raden. Zonder een dergelijke verzekering kunnen de financiële gevolgen vervelend uitpakken.

Is een woonverzekering verplicht?

Veel mensen weten niet goed of het afsluiten van een woonverzekering in Nederland verplicht is. Dat is het niet. De wet verplicht niemand om een woonverzekering af te sluiten, maar iedereen zal het je wel sterk af raden wanneer je dit niet doet. Wanneer er brand uitbreekt of je wordt slachtoffer van een inbraak zijn de financiële gevolgen vaak niet te overzien, met een woonverzekering hoef je je hier geen zorgen meer over te maken.

Wat kost woonverzekering

Wat kost een woonverzekering gemiddeld?

Een woonverzekering is een persoonlijke verzekering. De kosten van deze verzekering hangen daarom ook sterk af van jouw persoonlijke situatie. Woon je in een vrijstaande villa of een rijtjeshuis? Ook zaken het risico op brand of inbraak spelen mee bij de bepaling van de hoogte van je premie.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een woonverzekering gemiddeld zo’n 40 a 50 euro per maand kost. Dit zijn de gezamenlijke kosten voor zowel de inboedel-, opstal- als de aansprakelijkheidsverzekering. We raden dan ook altijd aan om deze drie verzekeringen gezamenlijk af te sluiten, zodat je zeker weet dat je geheel gedekt bent.

Uiteraard is het ook mogelijk om extra dekkingen af te sluiten. Hier zijn vele opties voor die je geheel naar eigen wens kunt afsluiten. Een aanvullende dekking kan in jouw situatie misschien wel erg handig zijn, lees je dus goed in voordat je een verzekering afsluit. Wanneer je kiest voor aanvullende dekking worden de kosten van je woonverzekering uiteraard wel hoger.

Woonverzekeringen vergelijken?

Voor een woonverzekering kun je bij vele aanbieders terecht. Het is daarom belangrijk dat je de verschillende opties goed tegen elkaar afzet. Je wilt immers de beste deal voor jezelf afsluiten. Gelukkig kunnen wij van Verzekeringvergelijk.nl je hierbij helpen. Op onze site vind je een handig overzicht van de verschillende aanbieders, waardoor je gemakkelijk woonverzekeringen kunt vergelijken. Veel succes in je zoektocht.

Plaats een reactie