Home / Blog / Wat moet ik doen als ik schade bij anderen heb veroorzaakt?

Wat moet ik doen als ik schade bij anderen heb veroorzaakt?

Heeft u schade veroorzaakt bij een ander? Dan dient u dit netjes te vergoeden, of dit af te handelen via uw verzekeraar(s). Zorg er in ieder geval voor dat u de situatie onder controle weet te brengen en meld de schade vervolgens bij uw verzekeraar. Het is pas daarna van belang om wellicht iemand anders aansprakelijk te stellen, of gebruik te maken van een rechtsbijstandsdekking of service vanuit de allrisk dekking.

Situatie onder controle

Zorg er na het veroorzaken van schade bij anderen altijd eerst voor dat u de situatie onder controle brengt, zodat u op basis daarvan veilig kunt handelen. Is er sprake van een ongeval op de openbare weg? Zorg er dan voor dat u de politie en bijvoorbeeld een ambulance inschakelt en probeer te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. Gaat het om een thuissituatie of een plaats op straat waar sprake is van onrust? Probeer eerst tot rust te komen, net als de overige betrokkenen. Neem even een moment alleen om bij te komen van de eerste schrik, zodat u vervolgens verder kunt gaan met de verdere afhandeling van de schade.

Schade melden bij uw verzekeraar

Het is vervolgens van belang om de schade te melden bij de verzekeraar. U kunt dit op een aantal verschillende manieren doen. Bent u thuis of heeft u het telefoonnummer van uw verzekeraar bij de hand? Dan is het verstandig om even telefonisch contact te hebben, zodat men u aan kan geven wat er dient te gebeuren. Daarnaast zijn er verzekeraars die werken met een speciale app waar u gebruik van kunt maken. Gaat het om een situatie waarbij foto’s of tekstuele beschrijvingen van grote toevoegde waarde zijn? Schrijf dan een brief aan uw verzekeraar, maar neem eerst even telefonisch contact op om samen de procedure door te spreken.

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Is er sprake van een situatie waarbij u schade heeft aangericht, maar is iemand anders verantwoordelijk voor de schade die u wellicht heeft opgelopen? Dan is het van belang om de tegenpartij aansprakelijk te stellen, iets dat u aan de hand van een vastgestelde procedure dient te doen. Heeft u een WA verzekering (bijvoorbeeld voor uw auto) en verder geen rechtsbijstandsdekking? Dan dient u de tegenpartij zelf aansprakelijk te stellen en er op die manier voor te zorgen dat u uw eigen schade vergoed krijgt.

Gebruik van uw rechtsbijstandsdekking

Vooral de rechtsbijstandsverzekering kan u hier op een uitstekende manier bij van dienst zijn. Ook een aanvullende module met rechtsbijstand is in de meeste gevallen voldoende, om ervoor te zorgen dat u zelf zo min mogelijk omkijken heeft naar het aansprakelijk stellen van de andere partij. Het is slechts van belang om duidelijk aan te geven met welke schade u te maken heeft en wat er gebeurd is. Probeer foto’s en beschrijvingen te maken van de situatie. Het is daarnaast een goed idee om getuigen te verzamelen en hun telefoonnummers en namen te noteren, zodat u later nog eens contact met ze op kunt nemen.

Allrisk verzekering

Heeft u een allrisk verzekering en is er sprake van schade die u veroorzaakt heeft, net als schade waar u zelf mee te maken heeft gekregen? In dat geval zal de verzekeraar het werk voor u uit handen nemen en is het voldoende om aan te geven welke vorm van schade er is ontstaan.
Houd er rekening mee dat een schade bij bijvoorbeeld een autoverzekering gevolgen kan hebben voor de premie die u betaalt. Bepaal aan de hand daarvan of het verstandig is om de schade te claimen, of dat u deze wellicht beter zelf kunt vergoeden aan het slachtoffer hiervan.

1 gedachte over “Wat moet ik doen als ik schade bij anderen heb veroorzaakt?”

  1. Zelf heb ik flinke schade geleden (€ 4.000 reparatiekosten) doordat ik ben aangereden door 2 auto’s die onvoldoende afstand hielden (kleine kettingbotsing). De verzekering keert de dagwaarde van € 1.000 uit.
    U geeft aan dat de schade netjes moet worden vergoed, of dit af te handelen via de verzekeraar. Hoe kan dit nog netjes worden afgehandeld? De 2 automobilisten (veroorzakers) zijn lease rijders en hebben geen centje pijn terwijl de onschuldige met de brokken zit. Wat kan ik doen? De aanrijders verzoeken het verschil € 3.000 te betalen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie