Home / Blog / Welke fietsverzekering past bij mij?

Welke fietsverzekering past bij mij?

Een verzekering voor de meeste vervoersmiddelen zijn verplicht, maar voor de fiets is dat niet het geval. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat er aparte fietspaden zijn en de plaats van de fiets op de weg ten opzichte van gemotoriseerde voertuigen anders is. Echter is het in sommige gevallen wel interessant, en misschien ook wel verstandig, om een fietsverzekering af te sluiten of in ieder geval te onderzoeken wat voor u de meest interessante fietsverzekering is.

Dekking fietsverzekeringen

Bij een verzekering voor een fiets zijn er een aantal verzekeringen mogelijk. Het meest voorkomende dekkingsgebied is een diefstal verzekering aangezien dit de meest voorkomende schadepost is voor fietseigenaren.

Een fietsverzekering is pas aan te raden wanneer het aankoopbedrag hoog is en/of in een risicovol gebied woont. In de Randstad bedroeg het gemiddelde landelijke percentage slachtoffers 3,9% in 2015. Deze cijfers geven echter geen totaal beeld van de precieze percentages slachtoffers in Nederland aangezien dit gebaseerd is op aangiftes.

Het is wel mogelijk om een tweedehands fiets te verzekeren, maar de werkwijze van verzekeraars wijkt hierin nogal af. Bij een aantal verzekeraars moet de fiets op voorhand worden getaxeerd zodat zij de premie kunnen bepalen terwijl er ook verzekeraars zijn die de daadwerkelijke aanschafprijs gebruiken om de premie te berekenen.

Wijze van uitkering

Een belangrijk verschil in de markt van fietsverzekering is de wijze van uitkeren. Wanneer u via een fietsenzaak een verzekering afsluit is de uitkeringsvorm namelijk een nieuwe fiets, terwijl een direct contract bij een verzekeraar (online) enkel de financiële kosten van een nieuw fiets uitkeert. Daarom is het goed om te bekijken waar uw wensen liggen. Wanneer u in geld uitgekeerd wordt kunt u misschien wel een betere fiets krijgen voor het tarief waar de gestolen of kapotte fiets voor gekocht is.

Aflopende of doorlopende fietsverzekering?

Bij een verzekering voor fiets kan ook nog de keuze gemaakt worden voor een aflopende of een doorlopende fietsverzekering. Een aflopende fietsverzekering heeft een looptijd van 3 of 5 jaar en bij het afsluiten dient u direct de volledige premie te betalen. Bij een doorlopende fietsverzekering is de premie wat hoger dan een aflopende verzekering, maar bent u niet gebonden aan een jarenlange verzekering. De betaling bij een doorlopende fietsverzekering gebeurd over het algemeen per maand of per jaar.

Aanvullende dekkingen fietsverzekering

Net als bij ieder type verzekering is het bij een fietsverzekering ook mogelijk om aanvullende dekkingen af te sluiten bij verschillende verzekeraars. Over het algemeen zijn er een drietal aanvullende dekkingen die bij het overgrote deel van de fietsverzekeraars voorkomen.

Ongevallen/opzittende dekking

Een veelvoorkomende schadepost bij fietsongelukken is de schade aan opzittende. Heeft u iemand achterop tijdens een ongeluk of ongeval? Dan kan diegene natuurlijk ook de nodige schade oplopen en middels de aanvullende ongevallen- en opzittende dekking bent u verzekerd voor dergelijke schadegevallen.

Pechhulpdekking

Niet standaard bij de meeste verzekeraars is de pechhulpdekking. Indien u langs de weg staat met gesprongen spaken of een kapotte binnenband én u bent ver van huis is het mogelijk om de verzekeraar op te roepen. Zij hebben partnerships met gerenommeerde fietsspecialisten en zorgen er, in de meeste gevallen, voor dat u weer direct de weg op kunt.

Welke verzekering past bij mij?

Om de juiste fietsverzekering af te sluiten is het verstandig om uzelf een aantal vragen voor te leggen en hierna pas de keuze te maken. Gehaaste of niet onderzochte beslissingen zullen uiteindelijk de onjuiste blijken.

  • In welk postcode gebied bent u woon achtend?
  • Wat is de aanschafprijs van de fiets?
  • Indien een tweedehands fiets; welke verzekeraars sluiten het verzekeren van tweedehands fietsen op voorhand uit?
  • Welke wijze van uitkering wenst u?
  • Indien een e-bike; welk dekking is voor u het meest belangrijk?

Nadat u deze vragen heeft beantwoord is het een stuk eenvoudiger om de weg naar de meest passende fietsverzekering te vinden. Iedereen is op zoek naar de beste fietsverzekering, maar er is dus wel wat onderzoek nodig. Hier vindt u in onze ogen de eenvoudigste manier om de zoektocht naar de beste fietsverzekering te vereenvoudigen.

Plaats een reactie