Home / Blog / In welke landen is de groene kaart verplicht?

In welke landen is de groene kaart verplicht?

Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Dan vraag je jezelf misschien af: moet ik mijn groene kaart meenemen? De groene kaart is het internationale verzekeringsbewijs voor je auto. In sommige landen is de groene kaart verplicht, in andere landen niet. In dit artikel lees je meer over de groene kaart. Wat heb je eraan, in welke landen is ‘ie verplicht en wat moet je doen als je jouw groene kaart kwijt bent?

Wat is de groene kaart?

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs voor je voertuig. Vroeger moest je die kaart altijd bij je hebben, zodat je bij een ongeluk of schade kon aantonen verzekerd te zijn. Nu is dat niet meer overal verplicht. In heel Europa ziet de kaart er in ieder geval ongeveer hetzelfde uit. Ze zijn altijd, je raadt het al, groen. Maar verder bepaalt je verzekeraar hoe je kaart eruit ziet. Niet alle verzekeraars sturen het originele document automatisch naar je op. Je krijgt de groene kaart dan bijvoorbeeld in creditcardformaat. Of ze versturen hem digitaal, per mail. Je kunt de kaart dan zelf uitprinten of opslaan op je smartphone. Let op: in sommige landen ben je wel verplicht om het originele document mee te nemen.

Wat staat er op de groene kaart?

De groene kaart is een bron van nuttige informatie. Zo staat jouw polisnummer erop, net als het nummer van je groene kaart, het kenteken dat is verzekerd, de geldigheidsperiode van de autoverzekering en de landen waarin je voertuig is verzekerd. Kortom: alle informatie die je nodig hebt na een ongeluk of bij diefstal en schade. Ook handig: op de kaart staan nuttige telefoonnummers, zoals bijvoorbeeld het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij.

caravan
Een groene kaart is aan te raden en soms zelfs verplicht

Groene kaart verplicht: de landen

In een aantal landen ben je verplicht om je originele groene kaart in je auto te hebben. Een groene kaart op creditcardformaat of een digitale versie volstaat daar dus niet. Als je van jouw verzekeraar nooit een originele groen kaart hebt ontvangen, moet je even contact met ze opnemen. Zij kunnen hem dan naar je toesturen. Dit zijn de landen waar de groene kaart verplicht is, ook wanneer je er alleen doorheen rijdt op weg naar een andere bestemming:

Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland.

Groene kaart niet verplicht 

In deze Europese landen is het meenemen van de groene kaart niet verplicht. De politie kan hier via een centraal register checken of jouw auto verzekerd is:

Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland

Toch is het ook in deze landen verstandig om de kaart in de één of andere vorm mee te hebben. Heb je schade, dan heb je alle belangrijke informatie meteen bij die hand. Hierdoor wordt je waarschijnlijk sneller geholpen.  

Ben jij je groene kaart kwijt?

Ga je naar het buitenland en ben jij je groene kaart kwijt? Dan kun je bij je verzekeraar een nieuwe aanvragen. Bij de meeste verzekeraars doe je dit via het internet. Je krijgt de kaart dan met de post opgestuurd. Het is dus handig om dit in ieder geval een week voor vertrek te doen. Krijg je hem per mail opgestuurd, dan print je hem uit. Rijd je alleen door landen waart de groene kaart niet verplicht ius, dan maakt niet uit dat de kaart zwart-wit is en niet groen. Je kunt hem dus ook gewoon opslaan op je smartphone.

Groene kaart buitenland voor caravan

In sommige landen waar een groene kaart voor de auto niet verplicht is, heb je wel een aparte groene kaart nodig voor je caravan (mits die zwaarder is dan 750 kilo). Dit is bijvoorbeeld zo in Duitsland, Spanje en Polen. Je vraagt die groene kaart bij je autoverzekeraar op. In Nederland en de meeste EU-landen heb je trouwens geen aparte groene kaart nodig voor je caravan. Je caravan is daar namelijk meeverzekerd op de groene kaart van het trekkende voertuig.

Als je een caravan hebt, dan is het wel belangrijk om een goede caravanverzekering af te sluiten. Een caravanverzekering beschermt je tegen schade, diefstal of andere ongevallen met je caravan.

Plaats een reactie