Home / Blog / Welke scooterverzekering past bij mij?

Welke scooterverzekering past bij mij?

Ben je van plan om binnenkort een scooter te kopen? Dan is het goed om ook tijdig te bepalen welke scooterverzekering het best bij uw situatie past. In Nederland is een verzekerde scooter wettelijk verplicht en de meest passende verzekering moet dan gevonden worden. Maar op welke aspecten moet je letten en hoe kan je de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken?

De dekking van scooterverzekeringen

Bij een scooterverzekering, maar ook bij een fietsverzekering, zijn er drie soorten dekkingen. Onderstaand staan de verschillende dekkingen toegelicht.

WA scooterverzekering

Een WA verzekering is een verzekering waar alle schadeposten van een mogelijke betrokkene worden gedekt. Een WA verzekering is de minimale vereiste dekking, maar wij raden deze verzekering in weinig gevallen aan. De dekkingen ervan zijn beperkt terwijl bij veel schadegevallen niet alleen betrokkenen gedekt moeten zijn.

WA beperkt casco

Een verzekering die een bredere dekking heeft is een WA beperkt casco verzekering. Hierbij wordt een deel, afhankelijk van het soort schade, van de schade aan de eigen scooter gedekt. De meeste verzekeraars richten hierbij op schade bij diefstal en keren dan een bepaald bedrag uit wanneer de scooter wordt gestolen. Veel scooterverzekeraars kiezen ervoor om tot één jaar na de aankoop het volledige aankoopbedrag te dekken.

WA + Allrisk

De standaard verzekering die het meeste dekt is een WA volledig casco, ook wel een Allrisk verzekering. Bij een ongeval waar uzelf de schuldige aan bent worden de kosten van zowel de betrokkene(n) als van uzelf gedekt. Dit type verzekering is aan te raden wanneer de aanschafwaarde van de scooter hoog was en/of wanneer het verkrijgen van onderdelen lastig is.

Aanvullende dekkingen scooter verzekering

Naast de drie standaard vormen van verzekeren zijn er in een aantal gevallen aanvullende dekkingen mogelijk wanneer u de verzekering nog betrouwbaarder wilt afsluiten (Let op! Niet iedere verzekeraar biedt aanvullende dekkingen voor een scooter verzekering aan)

Uitbreiding uitkeringswaarde

Wanneer er een Allrisk verzekering wordt afgesloten geven de meeste verzekeraars in het eerste jaar de volledige aanschafwaarde terug en na het eerste jaar gaat dit over in de dagwaarde. Door maandelijkse meer premie te betalen is het mogelijk om de dekking o.b.v. de aanschafwaarde te verlengen.

Opzittende meeverzekeren

Bij andere type verzekeringen is het vaak mogelijk om een bijrijder mee te verzekeren en dit is bij een scooterverzekering niet anders. Bij een ongeluk met een opzittende wordt de schade een diegene gedekt. Niet alleen lichamelijke schade, maar ook materiële schade zal binnen de meeste dekkingsgebieden vallen.

Passende scooterverzekering

Op voorhand is het lastig te bepalen welke scooterverzekering het beste bij u past. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren en deze moeten in iedere situatie bekeken worden.

  • Woonplaats van de verzekerde
  • Aanschafwaarde van de scooter
  • Aantrekkelijkheid van de scooter
  • Eigen gedrag

Bovenstaand vindt u de belangrijkste aspecten die mee zullen wegen in de keuze voor een scooterverzekering. De woonplaats heeft voornamelijk te maken met de hoogte van de maandelijkse premie. In de Randstad liggen de premies over het algemeen hoger dan daarbuiten. Indien de scooter een hoge aanschafwaarde heeft is het verstandig om te kijken naar een verzekering waar een volledige dekking gehanteerd wordt.

De aantrekkelijkheid van de scooter heeft voornamelijk te maken met het diefstal aspect. Een nieuwe scooter is natuurlijk veel meer gewild door scooterdieven in vergelijking met een wat oudere scooter. Dit zal dus weer situatie gebonden bekeken moeten worden.

Een laatste, maar een minstens zo belangrijk, punt is het gedrag van de bestuurder. Is het al de zoveelste scooter die u moet gaan verzekeren door eerdere ongelukken of schadegevallen? Dan is het wellicht verstandig om de Allrisk verzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar u kunt beter over dan onderverzekerd zijn. Zijn deze tips nog niet voldoende bij het vinden van de beste scooterverzekering? In dit artikel geven wij u meer informatie.

Plaats een reactie