Home / Blog / Welke zorg wordt gedekt in de basisverzekering?

Welke zorg wordt gedekt in de basisverzekering?

Prinsjesdag en de presentatie van de Miljoenennota, het lijkt ieder jaar misschien een ver-van-mijn- bed show. Maar dat is het eigenlijk helemaal niet: in die Miljoenennota staat namelijk welke zorg er gedekt wordt door jouw basisverzekering. Ieder jaar beslist de regering opnieuw over vragen zoals: moet een bezoek aan de huisarts gratis blijven? En houden we kraamzorg in het basispakket? Beslissingen die een flinke impact op jouw portemonnee kunnen hebben, dus. Maar wat is de basisverzekering precies? Welke zorg dekt de basisverzekering? En welke verschillende soorten basisverzekeringen zijn er? In deze blog krijg je het antwoord op al die vragen.

Wat is de basisverzekering

Met de basisverzekering ben je verzekerd van de meest noodzakelijke medische zorg. Denk daarbij aan huisartsbezoek, de meeste medicijnen, ziekenvervoer en geestelijke gezondheidszorg. Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben. Je sluit de basisverzekering af bij een zorgverzekeraar. Die zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen aan te nemen, ze mogen je voor de basisverzekering niet weigeren. Dat zou natuurlijk ook raar zijn, aangezien je verplicht bent om er één af te sluiten. De overheid bepaalt ieder jaar opnieuw welke zorg er in het basispakket zit. Aan het eind van ieder kalenderjaar kun jij weer overstappen op een andere basisverzekering.

Dekking basisverzekering

De basisverzekering dekt veel verschillende zorgkosten. Voor sommige soorten zorg geldt wel het eigen risico van 385 euro. Dit bekent dat je de eerste 385 euro aan bijvoorbeeld medicijnkosten of een verblijf in het ziekenhuis zelf moet betalen. Daarna vergoedt de basisverzekering de zorg. Hieronder zie je welke soorten zorg worden gedekt door de basisverzekering en of het eigen risico geldt. Let op: deze lijst is niet 100% volledig. Op de website van Zorginstituut Nederland vind je de meest actuele en volledige lijst.

Lees ook: Heb ik recht op zorgtoeslag?

Dekking basisverzekering zonder eigen risico

Deze vormen van zorg worden gedekt door je basisverzekering én je hoeft er geen eigen risico voor te betalen:

  • zorg door de huisarts
  • tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar
  • verloskundige zorg
  • kraamzorg
  • wijkverpleging
  • fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar
  • gratis bevolkingsonderzoeken
  • griepprik voor risicogroepen
  • bruikleenartikelen

Dekking basisverzekering met eigen risico

Dan is er dus ook nog zorg die wordt gedekt door de basisverzekering, maar waarvoor wel het eigen risico van 385 euro geldt:

  • bezoek medisch specialist (bijvoorbeeld een internist of longarts)
  • verblijf in een ziekenhuis, operaties en spoedeisende hulp in het ziekenhuis
  • de meeste medicijnen
  • ziekenvervoer
  • chirurgische tandheelkundige hulp en röntgenonderzoek vanaf de leeftijd van 18 jaar
  • bloedonderzoek
  • geestelijke gezondheidzorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg
  • logopedie, ergotherapie en dieetadvies
  • fysiotherapie voor chronische aandoeningen en bekkenfysiotherapie

Lees je polisvoorwaarden goed door

Lees de polisvoorwaarden van je basisverzekering altijd goed door. Daar staat namelijk precies in beschreven wat er wordt vergoed, onder welke voorwaarden en of je een eigen bijdrage moet betalen. Die eigen bijdrage is onder andere nodig bij kraamzorg. Soms worden maar een bepaald aantal behandelingen vergoed. Bij ergotherapie zijn dat bijvoorbeeld maximaal tien behandeluren per kalenderjaar.

veel geld

Soorten basisverzekering

Aan het eind van ieder kalenderjaar ontkom je niet aan de reclamespotjes voor zorgverzekeringen. Dat is namelijk hét moment waarop consumenten kunnen overstappen naar een andere verzekeraar.  Hoewel in de wet is vastgelegd welke zorg door de basisverzekering wordt vergoed, heb je toch wat te kiezen. Er zijn namelijk vier soorten basisverzekeringen:

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis ben jij helemaal vrij om te kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat. Je hoeft niet te kijken met welke zorgaanbieders jouw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Alleen als je voor een hele dure privékliniek kiest, dan moet je een deel van de rekening misschien zelf betalen. Rekeningen van zorginstellingen stuur je zelf door naar de verzekeraar of je schiet de kosten voor en declareert achteraf. 

Combinatiepolis

Bij een combinatiepolis is je vrije zorgkeuze een klein beetje beperkter. De zorgverzekeraar kan er namelijk voor kiezen om bij een bepaalde zorgsoort (bijvoorbeeld: ouderenzorg) alleen contracten af te sluiten met specifieke zorgverleners. Als jij dan kiest voor een andere zorgverlener, krijg je de rekening alleen vergoed tot het ‘normale’ bedrag. Is de zorgverlener duurder dan dit normale bedrag? Dan betaal je die extra kosten zelf. Bij een combinatiepolis heb je ook altijd zorgsoorten waarbij je helemaal vrij bent in je keuzes.

Naturaverzekering

Kies je voor een naturaverzekering, dan vergoedt de zorgverzekeraar alleen de kosten die je maakt bij zorgverleners waarmee ze een contact hebben. Als je naar een zorgaanbieder gaat waar ze geen contract mee hebben, betaal je een deel van de rekening zelf.  

Budgetpolis

Ten slotte de budgetpolis. Dit is de polis met de minste keuzevrijheid. Net als bij de naturaverzekering vergoedt de verzekeraar alleen de volledige zorgkosten als jij naar een gecontacteerde zorgverlener gaat. Bij de budgetpolis is je keuze beperkter, omdat de verzekeraar met minder zorgverleners een contract heeft afgesloten.

Plaats een reactie