Home / Blog / Welke zorgverzekering past bij mij en wanneer overstappen?

Welke zorgverzekering past bij mij en wanneer overstappen?

Aan het eind van het jaar ontkom je niet aan de reclames: ‘Stap nú over naar een andere zorgverzekering!’ En waarschijnlijk stel jij jezelf ieder jaar weer dezelfde vragen: waarom zou ik eigenlijk overstappen? Welke zorgverzekering heb ik nodig? En hoe en wanneer kan ik precies overstappen? Na het lezen van deze blog heb je het antwoord op al die vragen en is overstappen een fluitje van een cent.

Overstappen zorgverzekering: waarom?

Ieder jaar stappen ongeveer een miljoen mensen over naar een andere zorgverzekering. En dat is slim, want overstappen kan je veel opleveren. Ten eerste op financieel vlak: de maandelijkse premie is bij de ene verzekeraar hoger dan bij de andere. De hoogte van die premies veranderen ieder jaar. Verzekeraars maken de nieuwe premies vanaf half november bekend. Vanaf dat moment kun je dus gaan kijken welke verzekeraar het voordeligst is. Een andere belangrijke reden voor mensen om over te stappen, is de dekking van de verzekering en veranderende zorgbehoeftes. Weet je bijvoorbeeld nu al dat je het komende jaar veel fysiotherapie nodig hebt? Dan is het wijs om over te stappen naar een zorgverzekering die daar een ruime dekking voor geeft.

Welke ziektekostenverzekering past bij mij?

Goed, je wil dus overstappen naar een andere zorgverzekering. Maar wat voor ziektekostenverzekering past bij jou? Om daar achter te komen, kun je jezelf het beste deze vragen stellen:

Vind ik het belangrijk om overal terecht te kunnen voor zorg?

Bij sommige zorgverzekeringen wordt de zorg in ieder ziekenhuis en bij alle zorginstellingen helemaal vergoed. Maar er zijn ook zorgverzekeringen die contracten afsluiten met bepaalde zorgaanbieders. Ga je naar een andere zorgaanbieder waarmee de verzekeraar geen contract heeft? Dan krijg je de zorg niet honderd procent vergoed. De premie voor zo’n verzekering is lager, maar je keuze is dus ook wat beperkter. In de blog Wat is het verschil tussen natura en restitutie lees je meer over dit onderwerp.

geld besparen

Wat voor zorgbehoefte heb ik?

Hoeveel en wat voor zorg je nodig hebt, is afhankelijk van de levensfase waarin je zit. En daar houden zorgverzekeraars rekening mee bij de aanvullende pakketten die ze aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan aanvullende pakketten voor jonge reislustige studenten, die voor een lage premie ook reizigersvaccinaties vergoeden. Of aan een pakket voor 50-plussers, met dekking voor extra fysiotherapie, mantelzorg en de griepprik. Jonge gezinnen kunnen bij veel verzekeraars kiezen voor een aanvullend pakket met dekking voor kraamzorg of orthodontie. Gebruik je medicijnen die niet standaard vergoed worden? Dan kun je je hiervoor ook extra verzekeren. Kortom: denk goed na over je zorgbehoefte en kies een zorgverzekering die daar goed bij aansluit.

Kan ik besparen op mijn zorgverzekering?

Hoeveel premie je kunt en wilt betalen kan ook per jaar verschillen. Er zijn een paar mogelijkheden om op je zorgverzekering te besparen. Het is wel belangrijk om te beseffen dat een goedkope verzekering uiteindelijk alsnog duur kan uitpakken als je onverwacht veel zorg nodig hebt. Een paar bespaartips:

  • Als je een hoger eigen risico afsluit, betaal je minder maandelijkse premie. Maar een hoger eigen risico betekent dus ook dat je meer zorg uit eigen zak betaalt.
  • Veel zorgverzekeraars bieden goedkope internetpolissen aan. Omdat je bij deze verzekeringen alles via internet regelt, is de premie lager.
  • Wacht met het maken van je keuze tot alle premies voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend zijn gemaakt.

Wanneer kan ik overstappen?

Ieder jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Zo rond half november krijg je een brief van je huidige zorgverzekering waarin de nieuwe premie staat. Rond die tijd maken ook de andere verzekeraars hun premies voor het volgende jaar bekend. Dan kun je dus beginnen met zorgverzekeringen vergelijken en overstappen. Overstappen kan tot 1 januari van het volgende kalenderjaar. Kom je er maar niet uit? Dan is het is in principe ook nog mogelijk om tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Maar dan moet je oude zorgverzekering wel voor 1 januari zijn opgezegd.

Hoe werkt overstappen?

Overstappen is heel eenvoudig, dankzij de overstapservice. Dit is een dienst van alle zorgverzekeraars in Nederland. Als je een nieuwe zorgverzekering hebt gekozen en aangevraagd, dan regelt je nieuwe verzekeraar automatisch dat je oude verzekering en pakketten per 1 januari worden opgezegd en dat de nieuwe zorgverzekering op die dag ingaat.

Kan ik bij iedere zorgverzekeraar terecht?

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben. In deze blog lees je wat er allemaal onder die basisverzekering valt. Zorgverzekeraars zijn verplicht om je voor die verzekering te accepteren, of je nu kerngezond of juist ziek bent. Voor de aanvullende verzekering geldt die acceptatieplicht echter niet. De verzekeraar heeft het recht om je af te wijzen. Houd daar rekening mee wanneer je een nieuwe zorgverzekering met aanvullende dekking af gaat sluiten.

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekering? Bereken hier welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Plaats een reactie