Home / Blog / Woonverzekering opzeggen: Waarom en hoe je dat doet!

Woonverzekering opzeggen: Waarom en hoe je dat doet!

Wanneer je een eigen huis bezit, heb je een woonverzekering nodig. Maar wat is dit precies, wanneer heb je hem niet nodig en hoe kun je een woonverzekering opzeggen? Je leest het allemaal in deze blog!

Wat is een woonverzekering?

De inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering worden gezamenlijk de woonverzekering genoemd.

De inboedelverzekering verzekert de spullen die in je huis staan, zoals bijvoorbeeld een bankstel of een radio. Deze is niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. De opstalverzekering is er voor alle materialen op het huis zelf, zoals raamkozijnen en is een verplichte verzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is er voor schade die jij bij anderen veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld een kapot raam. Ook deze verzekering is verplicht.

Wanneer is het beter om mijn woonverzekering op te zeggen?

Er zijn een paar gevallen waarin je geen woonverzekering nodig hebt of wanneer het te adviseren is om je woonverzekering op te zeggen. Hieronder beschrijven we de deze.

Gezinssituatie

Als je gaat samenwonen met een partner die al een woonverzekering heeft is het niet nodig dat jullie deze allebei houden. Het is genoeg om een woonverzekering per huis te hebben. Bij verzekeraars geldt dat de langst lopende verzekering blijft doorlopen. De kortst lopende verzekering kun je opzeggen. Als het gezin groter wordt moet je een nieuwe woonverzekering afsluiten. Het is dan raadzaam om de woonverzekeringen eerst uitvoerig opnieuw te vergelijken voor de verschillende premies.

Emigreren

Als je emigreert en je huis in Nederland verkoopt, kun je ook je woonverzekering opzeggen. Je kunt de verzekering opzeggen vanaf het moment dat je je uitschrijft uit Nederland. Mocht je je huis houden terwijl je emigreert, zul je moeten blijven betalen voor een inboedel- en opstalverzekering. Er gelden dan andere regels.

Verhuizing

Wanneer je gaat verhuizen hoef je logischerwijze geen woonverzekering meer voor het huis te betalen. Vanaf het moment dat je de sleutel van de woning hebt overgedragen ben je geen eigenaar meer van de woning en kun je de woonverzekering per direct beëindigen. De inboedelverzekering is hierbij vaak een geval apart, omdat je deze niet zomaar mag beëindigen. Je neemt de inboedel immers zeer waarschijnlijk mee naar je nieuwe woning.

Geen inboedelverzekering

Zoals eerder gezegd is een inboedelverzekering niet verplicht. Wanneer jij besluit dat je de inboedel niet wilt verzekeren heb je ook geen woonverzekering nodig. Je kunt dan los een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, deze zijn namelijk wel verplicht. Het is overigens wel aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten. Als er bij je wordt ingebroken, kunnen de kosten namelijk flink oplopen.

Premieverhoging

Als een verzekeraar wijzigingen doorvoert die in jouw nadeel zijn mag je overstappen van woonverzekering. Het gaat hierbij om wijzigingen die op alle polissen worden doorgevoerd, zoals een algemene premieverhoging of een nadelige wijziging in de voorwaarden. Tot een maand nadat de verzekeraar de wijzigingen heeft aangekondigd mag je de woonverzekering opzeggen.

Premieverhoging

Hoe zeg je een woonverzekering op?

Je woonverzekering kun je op een aantal manieren opzeggen. Bij elke verzekeraar kun je in elk geval de woonverzekering schriftelijk opzeggen. Ook is het mogelijk om dit telefonisch te regelen. Bij een aantal verzekeraars is het zelfs mogelijk om de woonverzekering eenvoudig online op te zeggen door in te loggen op jouw persoonlijke account. Dit kost dus amper moeite.

Houd er wel rekening mee dat er vaak een opzegtermijn aanwezig is voor het opzeggen van de woonverzekering. Over het algemeen is deze termijn een maand, maar bij sommige verzekeraars gaat de wijziging ook per direct in.

Verzekeringen vergelijken

Er zijn veel verschillende woonverzekeraars en daarom is het aan te raden om van te voren goed uit te zoeken welke het goedkoopste is. De prijzen kunnen afhankelijk van verschillende factoren flink verschillen. Op onze website kunt u woonverzekeringen vergelijken om zo tot de perfecte verzekering voor u te komen!

Plaats een reactie