Home / Blog / Woonverzekering: Verplicht of optioneel?

Woonverzekering: Verplicht of optioneel?

Wanneer je besluit een huis te kopen komt er veel op je af. Vooral het afsluiten van een hypotheek is vaak een moeizaam proces. Een van de dingen waar je over na moet denken is het afsluiten van de nodige verzekeringen. Er zijn meerdere verzekeringen die onder de noemer ‘woonverzekering’ vallen. Maar is deze woonverzekering nu verplicht of optioneel? In deze blog leggen we het uit.

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is een verzamelnaam voor drie verschillende verzekeringen met ieder een eigen functie. Het gaat om de inboedel-, opstal-en aansprakelijkheidsverzekering. Het afsluiten van deze verzekeringen is niet officieel verplicht, maar wordt vaak wel aangeraden.

De verschillende termen kunnen wat onduidelijk zijn. Daarom gaan we in deze blog in op de verschillende kenmerken van de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekert de spullen die in je huis staan en die je mee kunt nemen wanneer je verhuist. Hieronder vallen de eettafel en de televisie, maar ook boeken en kleding. De standaard inboedelverzekering vergoedt brandschade, stormschade, waterschade, diefstal en inbraak.

Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet bij wet verplicht. Toch hebben veruit de meeste Nederlanders een inboedelverzekering. Alle dure spullen waarvoor je hebt gespaard zijn met deze verzekering goed verzekerd.

Wanneer je wilt dat ook schade door eigen toedoen wordt verzekerd, kun je kiezen voor een aanvullende allrisk verzekering.

Woonverzekering

Opstalverzekering

De opstalverzekering is er voor alles wat je niet zo makkelijk kunt verhuizen. In andere woorden: deze verzekering is er voor je huis zelf, van de raamkozijnen tot aan het dakkapel. Met de standaard dekking ben je net als bij de inboedelverzekering verzekerd voor brandschade, stormschade, waterschade, diefstal en inbraak.

De opstalverzekering is net als de inboedelverzekering niet wettelijk verplicht, maar vaak eisen banken bij het afsluiten van een hypotheek wel dat je een dergelijke verzekering afsluit.

Ook bij de opstalverzekering is het mogelijk een aanvullende allrisk dekking te nemen. Deze dekking vergoedt vrijwel alle schade die jijzelf of anderen maken aan het huis.

Aansprakelijkheidsverzekering

Dan is er nog de aansprakelijkheids-verzekering. Deze verzekering vergoedt schade die je bij anderen maakt. Dat kan materiële schade aan iemand zijn huis zijn, maar ook wanneer je per ongeluk iemand aanrijdt en deze persoon letsel heeft worden de kosten hiervan door de aansprakelijkheidsverzekering vergoed.

Ook het afsluiten van een aansprakelijkheids-verzekering is niet verplicht. Wel wordt het aangeraden, want een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Voor een paar euro per maand kun je je hiervoor verzekeren.

Is een woonverzekering verplicht?

Zowel de inboedel- als de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering zijn niet wettelijk verplicht. Ondanks het ontbreken van de verplichting, kiezen veel mensen er toch voor deze verzekeringen af te sluiten. Het kan financiële problemen, wanneer je huis bijvoorbeeld ernstig beschadigd raakt door een storm, voorkomen.

Daarbij eisen banken soms ook dat je bepaalde verzekeringen afsluit. Wanneer je huis afbrandt, willen zij nog wel geld terug. Daarom verlangen banken en andere hypotheekverstrekkers vaak dat je een opstalverzekering afsluit.

Verzekerde woningen

Woonverzekering vergelijken

Het kopen van een huis doe je niet zomaar. Het afsluiten van een hypotheek is een flinke stap die je verplicht goed na te denken over welke verzekeringen je wel en welke je niet afsluit.

Het is belangrijk dat je je goed inleest en de verschillende woonverzekeringen met elkaar vergelijkt. Onze website kan je daarbij helpen. We vergelijken de beste woon-, inboedel- en opstalverzekeringen.

Kijk rustig rond op onze website en bij vragen is het altijd mogelijk om hieronder een reactie te plaatsen.

Plaats een reactie