Home / Woonverzekering / Welke verzekeringen bij een koophuis zijn verstandig?
Koophuis in het gras

Welke verzekeringen bij een koophuis zijn verstandig?

Bent u de eigenaar van een koopwoning? Dan is het verstandig om een aantal verzekeringen af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de overlijdensrisicoverzekering, de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De laatste twee zijn te combineren in een woonverzekering. Weeg tenslotte de voor- en nadelen van een rechtsbijstandsverzekering goed tegen elkaar af.

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek

De overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat u of uw partner aan de financiële verplichtingen kan blijven voldoen op het moment dat een van uw beiden komt te overlijden. Stel dat u de mogelijkheid heeft om 50% van de maandlasten voor uw hypotheek van uw koophuis op te brengen en datzelfde geldt voor uw partner. Het is dan verstandig om beiden een overlijdensrisicoverzekering voor 50% van de hypotheek op elkaar af te sluiten. Uw partner krijgt 50% van de hypotheekschuld uitgekeerd wanneer u komt te overlijden. U kunt uit een aantal verschillende verzekeringsvarianten kiezen, bijvoorbeeld om de verzekerde waarde mee te laten dalen met de hypotheekschuld waar u aflossingen op doet.

Opstalverzekering woning

Woont u in een eigen koophuis met een eigen voordeur en bijvoorbeeld een tuin? Dan dient u in de meeste gevallen zelf een opstalverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering voor de ‘stenen van uw woning’, aangezien daar schade aan kan ontstaan. U dient de hoogte van de verzekering af te stemmen op de herbouwwaarde van de koopwoning, het geld dat men nodig heeft om een vergelijkbare woning op te kunnen bouwen. Woont u in een appartement of een andere gemeenschap? Houd er dan rekening mee dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) de opstalverzekering af zal sluiten, zodat u daar zelf geen omkijken naar heeft.

Inboedelverzekering koophuis

U dient in ieder geval altijd zelf te zorgen voor een inboedelverzekering. Het is geen verplichte verzekering, maar het zorgt er voor een paar euro in de maand voor dat u een flinke vergoeding ontvangt op het moment dat er brand uitbreekt of u te maken krijgt met waterschade. Met een inboedelverzekering verzekert u bijvoorbeeld de meubels en apparatuur in uw koophuis. U kunt gebruik maken van een inboedelwaardemeter om na te gaan wat de waarde van uw inboedel is, die u vervolgens dient te verzekeren. De verzekering kunt u afsluiten in combinatie met een opstalverzekering in een woonverzekering.

huis en rechtsbijstandsverzekering

Houd er tenslotte rekening mee dat u als eigenaar van een koopwoning te maken kunt krijgen met conflicten en geschillen. U zit er niet op te wachten, maar wat gebeurt er op het moment dat u flinke ruzie krijgt met de buren of u wanneer er een conflict ontstaat met de gemeente? Het is in dat geval prettig om gebruik te kunnen maken van juridische hulp, al kunnen de kosten daarvan flink oplopen. Sluit een rechtsbijstandsverzekering af om daar altijd op terug te kunnen vallen op het moment dat er onverwacht een conflict of een geschil met een willekeurige tegenpartij ontstaat.