Home / Blog / Alles over het wisselen van zorgverzekeraar

Alles over het wisselen van zorgverzekeraar

Checklist icon en een schild met vinkje

Het wisselen van zorgverzekeraar is een mooie kans om kosten te besparen en tegelijkertijd een betere dekking te krijgen. Maar waar moet je allemaal op letten wanneer je van plan bent om te wisselen van zorgverzekeraar? Hoe zit het met je eigen risico, wat is een restitutie-, natura- of combinatiepolis precies en welke aanvullende dekkingen zijn er allemaal?

Wanneer mag je overstappen van zorgverzekeraar?

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan elk najaar. Alle zorgverzekeraars zijn verplicht om hun premies en dekkingen uiterlijk op 12 november bekend te maken. Je hebt vervolgens tot en met 31 december de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen en nog tot 1 februari om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Dankzij de overstapservice zal uw nieuwe zorgverzekeraar ervoor zorgen dat uw oude zorgverzekering per 31 december wordt stopgezet. Je nieuwe verzekering zal op de eerste dag van het nieuwe kalenderjaar ingaan. Het is niet mogelijk om tussentijds je polis te wijzigen of over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Overweeg jij om over te stappen van zorgverzekeraar? Wij helpen je graag met alle zorgverzekeringen vergelijken!

Kies uit verschillende soorten zorgpolissen

Zorgverzekeraars bieden vaak verschillende soorten polissen aan. Zo zijn er de restitutiepolis, de naturapolis en de combinatiepolis, allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

Restitutiepolis

Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Je kiest zelf naar welke zorgverlener je gaat en zit niet vast aan een selectie van gecontracteerde zorgaanbieders. De premie is bij een restitutiepolis gemiddeld wat hoger dan bij de andere soorten polissen. Soms moet je de zorgkosten eerst zelf betalen en daarna declareren. Daar staat natuurlijk tegenover dat je overal welkom bent. Je hoeft dus niet ver te reizen, omdat een zorgverlener in de buurt bijvoorbeeld geen contract met jouw zorgverzekeraar heeft.

Naturapolis

Bij een naturapolis is de keuze wat beperkter en mag je voor een vergoeding van je kosten alleen naar zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft. Je verzekeraar betaalt de kosten van jouw zorg rechtstreeks aan de zorgaanbieder. Je hebt hierbij minder keuzevrijheid dan bij een restitutiepolis, maar de premie is vaak lager en je hebt minder administratieve rompslomp.

Combinatiepolis

Bij dit type polis heb je voor bepaalde soorten zorg een vrije keuze, terwijl je op andere momenten gebonden bent aan gecontracteerde zorgverleners. Je betaalt meestal wat minder premie dan bij een restitutiepolis, maar meer dan een naturapolis. Kijk bij het overstappen naar een combinatiepolis goed naar de voorwaarden, zodat je weet wanneer je wel of geen vrije keuze hebt.

Aanvullende verzekeringen

Naast de verplichte basisverzekering heb je ook de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen te kiezen. Een aanvullende verzekering biedt extra dekking voor kosten die niet door de basisverzekering worden gedekt. Denk hierbij aan tandheelkundige zorg of fysiotherapie, maar ook brillen en lenzen of medicijnen die niet onder het basispakket vallen. Verwacht je kosten te maken die buiten de basisverzekering vallen? Dan is het afsluiten van een aanvullende verzekering een goed idee.

Lagere premie bij hoger eigen risico

Je eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen, voordat je verzekeraar begint met vergoeden. Dit bedrag is minimaal 385 euro en maximaal 885 euro. Bij het overstappen van zorgverzekeraar kies je opnieuw je gewenste eigen risico. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Zeker wanneer je overstapt naar een zorgverzekering met een betere dekking of aanvullende verzekeringen, zou je ervoor kunnen kiezen om de extra premie op te vangen door je eigen risico te verhogen. Bijvoorbeeld wanneer je van een naturapolis naar een restitutiepolis overstapt of een aanvullende verzekering kiest.

Tip: kies je betalingstermijn voor extra korting. Sommige zorgverzekeraars geven extra korting wanneer je jouw premie jaarlijks betaalt. Gemiddeld levert je dat een besparing van twee tot drie procent op, wat neerkomt op minimaal enkele tientjes minder premie per jaar.

Plaats een reactie