Zorgverzekering vergelijken

Door verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken, kun je een verzekering afsluiten die op zowel de korte als de lange termijn voordelig voor je uitpakt.

Vind hier de beste en goedkoopste zorgverzekering

De premie voor de zorgverzekering is hoog in vergelijking met andere verzekeringen. Geen wonder dat vele Nederlanders hun zorgverzekering ieder jaar vergelijken. Je wilt natuurlijk weten of je nog voldoende bent verzekerd tegen een scherpe premie. Wij helpen je graag de beste en goedkoopste zorgverzekering te vinden!

Zorg icoon

Vergelijk zorgverzekeringen voor 2023

Dit zijn de 5 goedkoopste zorgverzekeringen van 2023 met een standaard eigen risico van € 385 waarbij je de zorgverzekeraar per maand betaald.

RangVerzekeraarBeoordelingPrijs/KwaliteitKeuze ZiekenhuizenMaandelijkse Premie
1VinkVink Basisverzekering (Combinatiepolis)8,710,0 UitstekendVolledig€ 125,00
2FBTO Zorgverzekering Basis (Naturapolis)8,69,9 Zeer goedVolledig€ 126,95
3UnitedConsumers (VGZ) UC Bewuste Keuze (Naturapolis)7,89,9 Zeer goedVolledig€ 127,45
4VGZbewuzt Basis (Naturapolis)7,79,3 Zeer goedVolledig€ 127,45
5Univé Zorg Select (Naturapolis)8,39,3 Zeer goedVolledig€ 127,45
Naast de premie is het verstandig om de dekking goed te vergelijken.

Vergelijk ook de dekkingen en polisvoorwaarden

Als je verschillende zorgverzekeraars wilt vergelijken op premiekosten, kijk dan ook naar de verschillende dekkingen en polisvoorwaarden. De ene verzekeraar lijkt op het eerste gezicht goedkoper, maar de maximale vergoedingen van zorgkosten kunnen soms aanzienlijk lager zijn. Het zou vervelend zijn als je zorg niet of slechts gedeeltelijk wordt vergoed. Aan de andere kant wil je niet betalen voor zorg waar je geen gebruik van gaat maken. Kortom: denk na over welke dekking het beste aansluit bij jouw medische situatie en levensstijl.

Let daarbij vooral op de volgende punten bij het vergelijken van zorgverzekeringen:

  1. Eigen risico: Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat je zorgverzekeraar de kosten dekt. In Nederland is het verplichte eigen risico vastgesteld op € 385. Maar je kunt ervoor kiezen om dit vrijwillig te verhogen tot maximaal € 885 in ruil voor een lagere premie.
  2. Type polis: Dit is het type zorgverzekering dat je hebt.
    • Restitutiepolissen: Hierbij heb je vrije zorgkeuze, en de verzekeraar vergoedt altijd de kosten van elke zorgverlener.
    • Naturapolissen: Bij deze polis moet je altijd naar zorgverleners gaan waarmee je verzekeraar een contract heeft.
    • Combinatiepolissen: Dit is een combinatie van restitutie- en naturapolis, waarbij je soms wel en soms geen vrije keuze hebt.
  3. Betalingstermijn: Sommige mensen kiezen voor jaarlijks betalen, want dan is er soms een korting.
  4. Aanvullende dekkingen: Bij het kiezen van een zorgverzekering zijn er aanvullende dekkingen, zoals tandheelkundige zorg, fysiotherapie, geneesmiddelen, orthodontie en sterilisatie. Hoe groter je dekking, hoe hoger je premie.

Wanneer is het tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering?

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is makkelijker dan je denkt, maar het is wel belangrijk om op tijd te beginnen. In het najaar krijg je de nieuwe polis van je huidige verzekeraar op de mat. Vanaf dat moment heb je tot 31 december de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Het is handig om op diezelfde datum al een andere zorgverzekering op het oog te hebben, maar het is zeker niet verplicht: daarvoor heb je tot 31 januari de tijd. Je nieuwe zorgverzekering wordt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari afgesloten.

Kan een zorgverzekeraar je weigeren?

Zorgverzekeraars moeten zich aan de acceptatieplicht houden als het gaat om de basisverzekering. Dit betekent dat ze je niet mogen weigeren als verzekerde, ook niet als duidelijk is dat je veel zorgkosten gaat maken. Voor de aanvullende verzekering geldt deze acceptatieplicht niet: de verzekeraar heeft het recht om je hiervoor af te wijzen. Als je op zoek bent naar een andere aanvullende zorgverzekering, is dit dus zeker een punt om rekening mee te houden.

Wat zijn de echte kosten van een zorgverzekering?

Een chronische ziekte, een ongeval of ander onheil waarbij medische hulp nodig is, je moet er niet aan denken. Laat staan dat er achteraf ook nog een hoge rekening op de mat valt. Juist om dit laatste te voorkomen, is de zorgverzekering in het leven geroepen. Dit is een verplichte verzekering die dekking biedt voor verschillende medische kosten, zoals medische en farmaceutische zorg.

Bij het kiezen van de juiste zorgverzekering kijk je waarschijnlijk allereerst naar de hoogte van de premie. Niet verwonderlijk, want natuurlijk is een goedkopere zorgverzekering aantrekkelijker dan een duurdere variant. Toch zou de hoogte van de premie alleen niet doorslaggevend moeten zijn: belangrijker is hoe het verschil in premie is ontstaan. Is de dekking van de goedkopere zorgverzekering uitgebreid genoeg? Hoeveel ben je kwijt aan het eigen risico? Voorkom je dat een op het eerste gezicht goedkope zorgverzekering uiteindelijk duurder uitvalt dan je denkt.

Wanneer overstappen?

Tot welke datum kan ik nog van zorgverzekeraar wisselen?

Verplicht eigen risico

Is een eigen risico bij een zorgverzekering verplicht?

Welke is het goedkoopst?

Hoe kan ik de goedkoopste zorgverzekering aanvragen?

Een zorgverzekering verplicht afsluiten

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht om af te sluiten. Niet alleen de premie is belangrijk. Zorg ervoor dat je alle zorg en medicijnen krijgt die je nodig hebt. Denk aan tandarts, fysiotherapie, medicijnen en overige zorg.
Home / Zorgverzekering