Zorgverzekering vergelijken

Door verschillende aanbieders van zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, kunt u een verzekering afsluiten die op korte en langere termijn aantrekkelijk voor u uitpakt.

Vergelijken
Informatie

Uw zorgverzekering goedkoop afsluiten

De premie voor de zorgverzekering is in vergelijking met andere verzekeringen aan de hoge kant. Geen wonder dat vele Nederlanders hun zorgverzekering ieder jaar even tegen het licht houden: voldoet deze verzekering nog aan mijn eisen? Ben ik afdoende verzekerd tegen ziektekosten, of ben ik gebaat bij een aanvullend pakket. Betaal ik niet teveel?

Dekking en polisvoorwaarden

Wilt u verschillende aanbieders van zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op premiekosten, besteed dan ook zeker aandacht aan de diverse dekkingen en polisvoorwaarden. Zo zal de ene verzekeraar op het eerste gezicht wellicht goedkoper zijn, maar blijkt bij nader inzien dat de maximale vergoedingen stukken lager liggen. Het zou vervelend zijn als de gewenste zorg niet of slechts gedeeltelijk wordt vergoed. Andersom geldt dat u liever niet betaalt voor zorg waar u geen gebruik van gaat maken. Kortom: ga bij uzelf te rade welke dekking het beste aansluit bij uw situatie en levensstijl.

Zorgverzekering opzeggen en overstappen

Overstappen op een andere zorgverzekeraar is gemakkelijker dan u denkt, maar u moet er wél even op tijd bij zijn. In het najaar vindt u ‘m weer op de mat: de nieuwe polis van uw huidige verzekeraar. Vanaf dat moment heeft u tot 31 december de tijd om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Per diezelfde datum een andere zorgverzekering op het oog hebben is dan wel zo handig, maar zeker niet verplicht: hiervoor heeft u tot 31 januari de tijd. Uw nieuwe zorgverzekering wordt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari afgesloten.

Acceptatieplicht

Wanneer het om de basisverzekering gaat, hebben zorgverzekeraars zich aan de acceptatieplicht te houden. Dit betekent dat men u niet als verzekerde mag weigeren, ook niet wanneer duidelijk is dat u veel zorgkosten zult gaan maken. Voor de aanvullende verzekering geldt deze acceptatieplicht echter niet: de verzekeringsmaatschappij heeft het recht u hiervoor af te wijzen. Bent u op zoek naar een andere aanvullende zorgverzekering, dan is dit dus zeker een aspect om rekening mee te houden.

Het financiële plaatje

Een chronische ziekte, een ongeval of ander onheil waardoor medisch ingrijpen is vereist, u moet er niet aan denken. Laat staan dat er achteraf ook nog een gepeperde rekening op de mat ploft. Juist om dit laatste te voorkomen, is de zorgverzekering in het leven geroepen. Dit is een verplichte verzekering die dekking biedt voor verschillende medische kosten, zoals geneeskundige en farmaceutische zorg.

Bij het kiezen van de juiste zorgverzekering kijkt ook ú waarschijnlijk allereerst naar de hoogte van de premie. Niet verwonderlijk, want uiteraard is een goedkopere zorgverzekering aantrekkelijker dan een duurdere variant. Toch zou de hoogte van de premie alleen niet doorslaggevend mogen zijn: belangrijker is hoe het verschil in premie is ontstaan. Is de dekking van de goedkopere zorgverzekering uitgebreid genoeg? Hoeveel bent u kwijt aan het eigen risico? Door in een vroeg stadium rekening te houden met diverse scenario’s, voorkomt u dat een op het oog goedkope zorgverzekering uiteindelijk duurder uitvalt dan u denkt.

Wanneer overstappen?

Tot welke datum kan ik nog van zorgverzekeraar wisselen?

Verplicht eigen risico

Is een eigen risico bij een zorgverzekering verplicht?

Welke is het goedkoopst?

Hoe kan ik de goedkoopste zorgverzekering aanvragen?

Een zorgverzekering verplicht afsluiten

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht om af te sluiten. Niet alleen de premie is belangrijk. Zorg dat u verzekerd bent voor alles wat u nodig heeft. Denk aan tandarts, fysiotherapie, medicijnen en overige aanvullende zaken.
Home / Zorgverzekering