Home / Zorgverzekering / Wanneer kan ik mijn zorgverzekering opzeggen en overstappen?

Wanneer kan ik mijn zorgverzekering opzeggen en overstappen?

Sinds we in Nederland te maken hebben met het nieuwe zorgstelsel is het een stuk gemakkelijker geworden om over te stappen van zorgverzekeraar. Dat houdt in dat u de verschillende premies zelf met elkaar kunt vergelijken, om op die manier tot een goede keuze te komen. Wanneer u ziet dat een andere zorgverzekeraar u een beter aanbod kan doen kunt u besluiten uw huidige zorgverzekering op te zeggen en over te stappen. Dat werkt op zich heel eenvoudig, waardoor steeds meer mensen ervoor kiezen om dit ook daadwerkelijk te doen. In veel van de gevallen zal de nieuwe zorgverzekeraar u zelfs graag helpen met het regelen van het papierwerk, waardoor u er zelf zo min mogelijk omkijken naar zal hebben.

Een keer per jaar opzeggen

Het is allereerst van belang om er rekening mee te houden dat u een keer per jaar over kunt stappen van zorgverzekering, door uw huidige polis op te zeggen en een nieuwe af te sluiten. U kunt dat ieder jaar rond de jaarwisseling doen, waardoor het van belang is om tijdens de laatste maanden van het jaar een vergelijking van zorgverzekeringen te maken. U heeft tot en met 31 december van ieder jaar de tijd om uw lopende zorgverzekering op te zeggen. Het is echter verstandig om de opzegging eerder in orde te maken, waardoor eventuele problemen met de post geen rol kunnen spelen.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Zodra u uw huidige zorgverzekering heeft opgezegd is het van belang om u aan te melden bij de nieuwe zorgverzekeraar waar u naartoe wilt. U heeft tot en met 31 januari de tijd om de nieuwe verzekering af te sluiten, waardoor u er maximaal een maand over kunt doen. Wanneer u de zorgverzekering in die periode afsluit zal de verzekering met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dat jaar ingaan, waardoor u het gehele jaar goed verzekerd bent. Net als met de opzegging is het verstandig om de overstap tijdig te maken, zodat problemen met de post geen grote rol kunnen spelen.

Uitzonderingen met betrekking tot overstappen

Tenslotte bestaan er een aantal uitzonderingen met betrekking tot het overstappen, waar u wellicht gebruik van kunt maken. Zo kunt u ook tussentijds een zorgverzekering afsluiten wanneer u in het buitenland heeft gewoond en naar Nederland komt. Daarnaast kunt u dat doen wanneer u 18 jaar geworden bent en wanneer u nog niet verzekerd bent. Tenslotte gelden er uitzonderingen voor militairen die uit dienst treden, Nederlandse belastingplichtigen in het buitenland en mensen die bij hun nieuwe werkgever een collectieve verzekering afsluiten. In al die gevallen kunt u tussentijds overstappen of een nieuwe zorgverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar naar keuze.