Home / Blog / Ik ben zwanger: welke zorgverzekering moet ik kiezen?

Ik ben zwanger: welke zorgverzekering moet ik kiezen?

Met een kleine op komst wil je je natuurlijk zo min mogelijk zorgen maken. Je hebt tenslotte al genoeg zaken om te regelen en keuzes om te maken. De juiste zorgverzekering tijdens je zwangerschap kiezen kan je hierbij helpen.

Maar welke zorgverzekering is het beste als je zwanger bent? En kun je wel overstappen van zorgverzekering als je zwanger bent? In deze blog geven we antwoord op je vragen.

Wanneer overstappen van zorgverzekeraar?

Rond de jaarwisseling heeft iedereen de mogelijkheid om van zorgverzekering te wisselen. Als het nieuws rond die periode al bekend is, kun je meteen de overstap maken en je dekking aanpassen naar jouw behoeften.

Later in het jaar kun je niet meer van verzekeraar overstappen, maar bij een aantal verzekeraars kun je – wanneer je zwanger bent – wél tussentijds een aanvullende verzekering wijzigen.

Zo kun je bij Salland en Zorgdirect het hele jaar je aanvullende verzekering verhogen. Hierbij geldt wel een wachttijd van 6 maanden voordat je gebruik kunt maken van de dekking. Bij CZ en Zorg en Zekerheid kun je ook je aanvullende verzekering uitbreiden als je zwanger bent.

Zwanger: wel of niet de zorgverzekering aanpassen?

Je wil dat je zorgverzekering goed aansluit bij de behoeften die komen kijken bij jouw zwangerschap: het laatste wat je wilt, is voor financiële verrassingen komen te staan! Daarom is het goed om te weten wat welke zorgverzekering dekt.

Iedereen heeft een basisverzekering. Die basisverzekering dekt een deel van verloskundige zorg, zoals de 12 weken echo, de 20 weken echo, medische nazorg en een thuis- of ziekenhuisbevalling met medische noodzaak. Afhankelijk van je situatie krijg je vanaf de geboorte 24 tot 80 uur kraamzorg vergoed. Bij de kraamzorg komen nog wel wat extra kosten kijken: de eigen bijdrage. Een voordeel: alle zorg uit de basisverzekering valt niet onder het verplichte eigen risico.

Zwangere vrouw met man en kinderschoenen

Of jij tijdens je zwangerschap wil overstappen van zorgverzekeraar hangt dus af van de dekking die je wilt.

Welke zorgverzekering bij zwangerschap?

Bij enkele vergoedingen heb je een aanvullende verzekering nodig: deze vergoedingen zitten niet in het basispakket. Een aanvullende zorgverzekering is nodig voor zwangerschapscursussen, de eigen bijdrage bij kraamzorg, bekkenfysiotherapie, babymassages, kraampakket, combinatietest, hulp bij borstvoedingsproblemen en bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak.

Om de juiste keuze van een aanvullende zorgverzekering bij zwangerschap te maken is het handig om na te denken over de wensen die jij hebt voor je zwangerschap, bevalling en nazorg, en welke risico’s je gedekt wil hebben.

Aanvullende verzekeringen voor zwangerschap in 2018

Als je van tevoren weet dat je van bovenstaande zaken gebruik wilt maken is het slim om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Sommige situaties, zoals behoefte aan hulp bij borstvoedingsproblemen, zijn moeilijk te voorspellen. Om risico’s uit te sluiten zou je een aanvullende zorgverzekering voor zwangerschap af kunnen sluiten. Zo ben je wat dekking betreft beter voorbereid.

Vrouw zwanger in dikke trui

De aanvullende verzekeringen voor zwangerschap, pakketten en premies verschillen erg per zorgverzekeraar. Het loont dus zeker om een vergelijking te maken! Door te vergelijken kom je er snel achter welke verzekering het beste bij je past, zodat je niet te veel betaalt voor zorg waar je geen gebruik van maakt, of zorg tekort komt.

Nog een paar tips:

  • Wanneer er een mogelijkheid is dat je het komende jaar zwanger wordt, dan kun je een basispakket nemen bij een zorgverzekeraar waarbij tussentijdse wijziging van de aanvullende verzekering mogelijk is. Zo betaal je niet te veel en houd je je opties open.
  • Als stel hoef je niet allebei je zorgverzekering te veranderen bij zwangerschap. Als vrouw kun je dus de benodigde dekkingen afsluiten, terwijl je partner een basisverzekering houdt.
  • Bij een aanvullende verzekering kun je in de meeste gevallen een gratis kraampakket aanvragen bij je verzekeraar.
  • Vergeet niet om binnen 4 maanden na geboorte je kleine wonder aan te melden bij je zorgverzekeraar.

Nu je meer weet over het kiezen van een geschikte zorgverzekering bij zwangerschap, kun je makkelijker de juiste keuze maken. Je hoeft alleen nog maar de zorgverzekeringverzekeringen te vergelijken. Dat hoef je niet zelf te doen, want Verzekeringvergelijk.nl doet dat makkelijk en snel voor je.

Plaats een reactie