Home / Aansprakelijkheidsverzekering / Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor particulieren?
is aansprakelijkheidsverzekering verplicht particulieren

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor particulieren?

De aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht, maar dat neemt aan de andere kant niet weg dat het wel verstandig is om deze af te sluiten. U zorgt er daarmee voor dat u kunt rekenen op een goede dekking, bijvoorbeeld wanneer een van de kinderen een vaas omstoot, of op een andere manier zorgt voor schade aan spullen of personen. Ook wanneer u een kop koffie laat vallen en het tapijt onherstelbaar beschadigd raakt kunt u hier gebruik van maken, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit.

Niet verplicht

De aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht, wanneer we spreken van de algemene dekking die we af kunnen sluiten voor allerhande situaties uit het dagelijks leven. Wat dat betreft kunt u ook besluiten geen verzekering af te sluiten en het risico zelf te dragen. U dient dan zelf de kosten te vergoeden van schade die u aanricht, ook wanneer dit flink oploopt. Met name (blijvend) letsel bij anderen kan flink in de papieren lopen. U zou niet de eerste zijn die als gevolg van het ontbreken van een aansprakelijkheidsverzekering jarenlang mee dient te betalen aan de revalidatie van een ongeval van de ander.
Gaat u de openbare weg op met een auto, een motor, een scooter of een ander motorvoertuig? Houd er dan rekening mee dat de algemene aansprakelijkheidsverzekering geen dekking biedt, maar dat u wel verplicht bent om u goed te verzekeren. U dient in dat geval minimaal een WA autoverzekering, of een dekking voor een van de overige voertuigen af te sluiten. Deze verzekering staat los van de algemene aansprakelijkheidsverzekering. We zorgen er hiermee voor dat u er als slachtoffer van een ongeval vanuit kunt gaan dat de andere partij een verzekering heeft, om uw kosten netjes te kunnen dekken.

Paar euro per maand

De algemene aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, al kiest bijna iedereen ervoor om deze wel af te sluiten. Het kost u over het algemeen maar een paar euro per maand, terwijl het u aan de andere kant een zeer ruime dekking op zal leveren. Vooral wanneer u kleine kinderen heeft is de dekking haast onmisbaar. U kunt ze immers niet de gehele tijd in de gaten houden, waardoor de kans groot is dat er uiteindelijk een keer schade zal ontstaan.

Uitgebreide dekking

De dekking van de aansprakelijkheidsverzekering is in de meeste gevallen zeer uitgebreid. Afhankelijk van de verzekeraar is er sprake van een wereldwijde dekking, waardoor u overal ter wereld gebruik kunt maken van de verzekering in het geval van een schade. Gaat u aan de andere kant bij de buren langs om wat te drinken en ontstaat er op dat moment schade aan een mooie vaas, de keuken of wellicht het nieuwe tapijt? Geen probleem, in dat geval kunt u gebruik maken van de aansprakelijkheidsverzekering. Over het algemeen bedraagt de dekking maximaal €1.000.000, al is het ook mogelijk om deze uit te breiden tot bijvoorbeeld €2.500.000.

Dekking met kinderen

Heeft u (kleine) kinderen en gaat u regelmatig bij anderen op bezoek? Dan heeft u zelf waarschijnlijk al wel gemerkt dat zij gemakkelijk een keer schade kunnen veroorzaken, zonder dat ze daar echt iets aan kunnen doen. Met name kinderen tot 14 jaar kunnen doorgaans maar lastig inschatten welke gevolgen het gedrag dat ze vertonen zal hebben. Wat dat betreft is het niet vreemd dat de kans op een schade relatief groot is. Het is in dat geval verstandig om een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. U zorgt er dan voor een paar euro per maand voor dat u zelf goed verzekerd bent, maar dat uw kinderen en partner dat ook zijn.