Home / Autoverzekering / Hoe kan ik het aantal schadevrije jaren opvragen en berekenen?
schadevrije jaren berekenen

Hoe kan ik het aantal schadevrije jaren opvragen en berekenen?

Het aantal schadevrije jaren is van groot belang voor de premie die u betaalt voor uw autoverzekering. Des te hoger het aantal schadevrije jaren oploopt, des te hoger de korting op de premie wordt. Men gaat uit van een nominale premie per jaar of per maand en berekend daar een korting over, op basis van het aantal schadevrije jaren dat u heeft. Uiteraard kunt u dit aantal opvragen of berekenen, zodat u een nieuwe autoverzekering kunt berekenen.

Wat zijn schadevrije jaren?

Een schadevrije jaar staat voor een compleet kalenderjaar, waarin u geen schade geclaimd heeft. Let op, het gaat er dus niet om of u schade heeft gereden, het gaat om het claimen hiervan. Rijdt u een kleine schade en besluit u de kosten zelf te betalen? Dan zorgt u op die manier voor een aanvullend schadevrije jaar, waardoor de kans groot is dat de korting op uw premie verder toe zal nemen. Kijk goed naar het aantal schadevrije jaren, wanneer u de premie voor een nieuwe autoverzekering gaat berekenen.

Wat heb ik aan schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zorgen er allereerst natuurlijk voor dat u zo min mogelijk te maken heeft met schade, iets waar we allemaal graag ver van verwijderd blijven. Daarnaast is het financieel aantrekkelijk om een groot aantal schadevrije jaren op te bouwen. Uw korting op de premie voor uw autoverzekering kan bij sommige verzekeraars oplopen tot 75 – 80%, waardoor u zich op een voordelige manier kunt verzekeren. Houd het aantal schadevrije jaren dat u bereikt heeft goed bij en zorg daarmee voor een aantrekkelijke korting op de te betalen premie.

Berekenen

U kunt het aantal schadevrije jaren dat u heeft eenvoudig zelf berekenen of opvragen. Ga uit van het eerste jaar waarin u verzekerd was. Bent u inmiddels 5 jaar verzekerd en heeft u nog geen schades gereden? Dan heeft u inmiddels 5 schadevrije jaren opgebouwd. Heeft u vorig jaar een schade gereden en deze ook geclaimd? Dan is het verstandig dit aantal op te vragen bij uw verzekeraar. Per schadegeval zal men over het algemeen 4 – 6 schadevrije jaren van u afnemen. Het is dan dus goed mogelijk dat de teller weer op nul staat, waardoor uw korting op de premie niet langer geldig is.