Home / Fietsverzekering / Is een ART-goedgekeurd slot verplicht bij een fietsverzekering?
art goedgekeurd slot

Is een ART-goedgekeurd slot verplicht bij een fietsverzekering?

Op het moment dat u een verzekering voor uw fiets afsluit is het van belang om er ook zelf alles aan te doen dat uw fiets niet zomaar gestolen zal worden. Een onderdeel van de maatregelen die u zelf dient te nemen is een goed slot. De meeste verzekeraar stellen het gebruik van een ART-goedgekeurd slot verplicht. Dit betekent dat het slot volgens de Stichting ART is goedgekeurd. U doet er op die manier in ieder geval alles aan om het een mogelijke dief van uw fiets zo moeilijk mogelijk te maken.

Wat is een ART-goedgekeurd slot?

De Stichting ART is een initiatief van de ANWB, dat men gestart is om veilige sloten op de markt te kunnen brengen. Op het moment dat u een slot koopt kunt u in de specificaties of de beschrijving vinden of het slot aan de normen en voorwaarden voldoet. Is dit het geval? Dan heeft u een ART-goedgekeurd slot tot uw beschikking en kunt u een fietsverzekering afsluiten. U kunt ART zien als een keurmerk waarbij de verzekeraar de garantie geeft dat u uw fiets op een degelijke manier op slot kunt zetten. Uiteraard bent u er zelf verantwoordelijk voor om dat ook daadwerkelijk te doen.

Waarom dien ik een dergelijk slot te gebruiken?

De verzekeraar wil er zeker van zijn dat u er alles aan doet om een diefstal te voorkomen. Op het moment dat u geen (goedgekeurd) slot op uw fiets zou gebruiken is de kans een stuk groter dat deze gestolen wordt. Men wil het risico op diefstal verkleinen, bijvoorbeeld om een scherpe premie voor uw fietsverzekering aan te kunnen bieden. Het is daarom van belang dat u zelf een goed slot aankoopt. De Stichting ART ziet er op toe dat de sloten van goede kwaliteit zijn, zodat de verzekeraars de premies scherp kunnen houden.

Gegevens doorgeven aan uw verzekeraar

Op het moment dat u een fietsverzekering af gaat sluiten zal men u vragen naar de gegevens van het slot dat u op uw fiets heeft zitten. U dient het merk slot, het type slot en het sleutelnummer door te geven. Aan de hand van die gegevens heeft de verzekeraar de mogelijkheid om na te gaan of het daadwerkelijk een ART-slot is. Is dit niet het geval? Dan is het van belang om eerst een ART-goedgekeurd slot op uw fiets aan te brengen, om hier vervolgens een verzekering tegen diefstal voor af te sluiten.