Home / Zorgverzekering / Kan ik mijn kind standaard meeverzekeren met mijn zorgverzekering?
Kind zit op de stoep

Kan ik mijn kind standaard meeverzekeren met mijn zorgverzekering?

Wilt u een zorgverzekering afsluiten voor het complete gezin, dan kunnen ook uw kinderen gebruikmaken van de dekking, net als uw partner. In veel van de gevallen is het goedkoper om een verzekering voor meerdere gezinsleden af te sluiten. U zorgt er op die manier voor dat u als gezin goed verzekerd bent, en u per verzekerde een zo scherp mogelijke premie betaalt. Heeft u kinderen tot 18 jaar, dan zijn zij zelfs gratis meeverzekerd voor de basisverzekering. In enkele gevallen is het mogelijk om hen gratis mee te verzekeren voor de aanvullende dekkingen, al bestaan er op dit gebied behoorlijke verschillen tussen de verschillende verzekeraars.

Basisverzekering of aanvullende dekking

De basisverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht, de aanvullende dekking is dat niet. Ook de tandartsverzekering behoort tot de aanvullende dekkingen, dus kijk daar goed naar op het moment dat u een verzekering voor uw kinderen af wenst te gaan sluiten. U kunt een pakket samenstellen voor zowel uzelf, uw partner als uw kinderen, waarbij het van belang is om zowel de basisdekking als de aanvullende modules te beoordelen.

Kinderen tot 18 jaar

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd voor de basisdekking, dat is wettelijk zo bepaald. Dat betekent dat het voor uw kinderen niet nodig is om een aparte basisverzekering af te sluiten. Meldt u zich bij een verzekeraar om een zorgverzekering voor uw gezin af te sluiten? Dan kunt u er op rekenen dat zij er automatisch rekening mee houden dat u uw kinderen gratis mee kunt verzekeren, mits zij nog geen 18 jaar zijn. Wordt een van uw kinderen het komende jaar 18? Dan kunt u dit jaar nog profiteren van de gratis dekking, maar dient u volgend jaar een eigen polis af te sluiten. U kunt dat uiteraard wel doen bij de verzekeraar waar u nu ook al gebruik van maakt. Het is verstandig om goed naar de zorgvragen van uw kind te kijken, om op die manier te betalen welke dekking er het best geschikt is.

Gezinsdekking

Met een gezinsdekking zorgt u ervoor dat elke gezinslid goed verzekerd is, zonder dat u daar omkijken naar heeft. Krijgt u via uw werkgever korting bij een bepaalde zorgverzekering, op basis van collectiviteit, dan is de kans groot dat u ook uw partner en de kinderen daarvan mee kunt laten profiteren. Met een collectieve zorgverzekering sluit u de polis af, met een korting tot 10% op uw zorgpremie voor het complete gezin.

Uitwonende kinderen

Heeft u uitwonende kinderen, maar wilt u toch gebruik blijven maken van een verzekering voor het gehele gezin? Dat is doorgaans geen probleem. De kans is groot dat uw uitwonende kinderen ouder zijn dan 18 jaar. U dient er wel voor te zorgen dat zij een eigen polis hebben.
U kunt een gezinspolis afsluiten voor u, uw partner en de uitwonende kinderen. Dat is onder andere interessant op het moment dat de kinderen op kamers zitten, omdat ze dan ook nog regelmatig thuis langs zullen komen. U kunt de verzekering dan door laten lopen, om de administratie centraal te kunnen regelen en het overzicht te houden over de dekking. Overstappen kan door de polis tijdig op te zeggen en vervolgens een nieuwe zorgverzekering af te sluiten voor het einde van het jaar.