Home / Blog / Autoverzekering elektrische auto fors duurder

Autoverzekering elektrische auto fors duurder

De verzekering van de elektrische auto is door verschillende factoren gemiddeld fors duurder dan de traditionele auto. Dit blijkt uit een onderzoek van verzekeringvergelijk.nl.

In steeds meer showrooms en op de Nederlandse wegen zijn elektrische auto’s aanwezig. Het is een kwestie van tijd tot elektrisch rijden volledig ingeburgerd is, maar tegelijkertijd constateert de vergelijkingssite verzekeringvergelijk.nl dat verzekeraars, elektrische auto’s als minder veilig zien.

De PvdA wil dat er per 2026 alleen nog maar elektrische auto’s op de Nederlandse snelweg rijden. Volgens Opel is dit onhaalbaar, maar uit de stelling van de PvdA blijkt dat de politiek de elektrische auto naar voren gaat schuiven. Met accijnzen en bijtellingen heeft de politiek grote invloed op de snelheid van de opmars van de elektrische auto.

Factoren

Bij het verzekeren van een elektrische auto spelen twee belangrijke premieverhogende factoren een grote rol. Ten eerste de hoge aanschafprijs van deze auto’s. In vergelijking met de traditionele auto’s zijn de elektrische auto’s fors duurder. Het tweede punt is het gewicht. Om zo goed en zo lang mogelijk te presteren hebben elektrische auto’s veel (zware) accu’s aan boord. De technieken worden hierin steeds beter. De accu’s worden steeds productiever, en op termijn zullen deze auto’s lichter worden, maar het gewicht is nu nog een groot nadeel voor de autoverzekering.

Verschil in autopremie

Om een vergelijking te kunnen maken, vergelijken wij auto’s uit het goedkoopste en uit het duurdere segment. Wij vergelijken de autoverzekering van de Tesla 70D met de Audi A6, en de Renault ZOE met de Peugeot 108. Wij gaan voor de berekening uit van het instapmodel. De vergelijking van de autoverzekering voeren wij uit met de volgende kenmerken:

  • Uitgaande van een goedkope regio
  • Er wordt maximaal 15.000 km per jaar met de auto gereden
  • WA/casco verzekering
  • Bestuurder is 44 jaar oud
  • 10 schadevrije jaren
  • Het gemiddelde van de drie goedkoopste autoverzekeringen

Voorbeelden

Vergelijking Tesla en Audi:

Op de website van Tesla begint het instapmodel met een prijs van €70.483 en de Audi A6 met €48.420. Dit is uiteraard al een groot verschil voor de autoverzekering.

  • Premie Tesla: €77,16 per maand
  • Premie Audi: €54,24 per maand

Verschil: €22,92 – De Tesla is 42% duurder in de verzekering.

Vergelijking Renault ZOE en de Peugeot 108:

De Renault is verkrijgbaar vanaf €20.990. De qua autotype vergelijkbare Peugeot kun je kopen vanaf €10.750. De verschillen blijken ook weer in de premie.

  • Premie Renault ZOE: €28,81 per maand
  • Premie Peugeot 108: €20,49 per maand

Verschil: €8,32 – De Renault ZOE is 41% duurder in de verzekering.

Conclusie

De ontwikkeling van de elektrische auto’s gaat snel. Verzekeraars bieden steeds vaker speciale verzekeringen aan voor elektrische en hybride voertuigen vanwege de toenemende populariteit. Het zal een kwestie van tijd zijn dat deze verschillen in premie kleiner worden, maar met de huidige generatie elektrische auto’s zul je als consument een afweging moeten maken tussen alle voordelen van elektrisch rijden en de hogere verzekeringspremie.

Plaats een reactie