Home / Blog / Korting op verzekering leidt tot minder snelheidsovertredingen

Korting op verzekering leidt tot minder snelheidsovertredingen

Aan de universiteit Groningen heeft men een proef gehouden met kortingen op de premie van autoverzekering voor jonge bestuurders, wanneer zij zich beter hielden aan de snelheidslimieten. De proef werd gehouden met 228 bestuurders en zorgde ervoor dat er 14% minder snelheidsovertredingen gemaakt werden, waardoor de korting als een goede beloning kan worden gezien.

Doel van de proef

Het doel van de proef was te kijken naar de mogelijkheden om jonge bestuurders zich beter aan de snelheidslimiet te laten houden, door een korting op de verzekeringspremie aan te bieden. Alle proefpersonen waren jonger dan 30 jaar en konden daardoor worden aangemerkt als een relatief jonge bestuurder. Er werden kortingen geboden voor het beter houden aan de snelheidslimiet (€30), het minder rijden (€15) en het minder ’s nachts in het weekend rijden (€5). Alleen de eerste korting bleek daadwerkelijk effect te hebben, maar dat is natuurlijk direct een zeer belangrijke.

Klein effect

Ondanks dat er 14% minder snelheidsovertredingen gemaakt werden door de proefpersonen als gevolg van de korting benadrukken de onderzoekers dat het gaat om een klein effect. Bovendien vervielen de proefpersonen na het wegvallen van de korting direct weer in hun oude rijgedrag. Het is aan de andere kant natuurlijk wel zo dat iedere winst is meegenomen, wanneer we kijken naar de veiligheid. Daarnaast wordt het voor jonge bestuurders mogelijk om een korting te krijgen op de premie van de verzekering, waardoor er voordeliger kan worden gereden. Wat dat betreft lijkt het een interessant onderzoek, maar is het de vraag of de verschillende verzekeraars hieraan deel willen nemen en op deze manier de veiligheid willen vergroten. Een korting op de verzekeringspremie is in ieder geval altijd welkom, waardoor er wellicht bestuurders te vinden zijn die daadwerkelijk veiliger gaan rijden.

Plaats een reactie