Home / Scooterverzekering / Bouw ik schadevrije jaren op bij een scooterverzekering?
Scooter bruin

Bouw ik schadevrije jaren op bij een scooterverzekering?

Ja, u kunt schadevrije jaren opbouwen op het moment dat u een scooterverzekering heeft. Het grote voordeel hiervan is dat u steeds een beetje meer korting zal krijgen op de nominale premie voor de verzekering. Ieder jaar dat u geen schade claimt stijgt u wat verder in de korting. Houd er rekening mee dat u schadevrije jaren vanuit uw autoverzekering kunt gebruiken en dat u een BM verklaring nodig heeft wanneer u wilt overstappen van verzekeraar.

Wat zijn schadevrije jaren?

Een schadevrije jaar staat voor een jaar waarin u geen schade heeft geclaimd bij uw verzekeraar. Let daarom op dat dit wat anders is dan een jaar waarin u geen schade heeft gereden. Stel dat u bijvoorbeeld tegen een paaltje aanrijdt en u daardoor schade heeft aan uw scooter. Indien u de schade zelf betaalt hoeft u uw verzekeraar daar niet van op de hoogte te brengen. Op die manier kunt u een schadevrij jaar opbouwen, bijvoorbeeld wanneer de extra premie die u zou moeten betalen vanwege de verhoging van de premie groter uit zou vallen dan het schadebedrag.
Bereken in het geval van een schade altijd de kosten die u kwijt zou zijn om dit te laten herstellen. Bereken daarnaast ook de aanvullende premie die u gaat betalen op het moment dat u schadevrije jaren kwijt raakt. Zodra u een schade claimt zal de verzekeraar er een aantal wegstrepen, waardoor een deel van de no-claimkorting wegvalt en u volgend jaar (maar ook dat jaar daarna) meer premie gaat betalen. Wanneer de extra premie hoger uitvalt dan het schadebedrag op dit moment, dan is het verstandig de schade zelf te betalen indien u daar toe in staat bent.

Overzetten vanuit autoverzekering

U heeft de mogelijkheid om schadevrije jaren vanuit uw autoverzekering over te hevelen naar uw scooterverzekering. Heeft u bijvoorbeeld jarenlang auto gereden en maakt u nu gebruik van een scooter? Laat uw schadevrije jaren vanuit uw autoverzekering dan overzetten naar uw scooterverzekering, zodat u direct een aantrekkelijke no-claimkorting krijgt. Houd er rekening mee dat u de schadevrije jaren dan niet meer binnen een autoverzekering kunt gebruiken. Doe dit dus alleen wanneer u uw autoverzekering opzegt en u de schadevrije jaren daar niet meer nodig heeft.

BM verklaring van schadevrije jaren

Heeft u met uw scooterverzekering schadevrije jaren opgebouwd bij een bepaalde verzekeraar en bent u van plan om over te stappen? Zorg er dan in ieder geval voor dat u in het bezit komt van een BM-verklaring. Dit document is een jaar geldig en zorgt ervoor dat u uw nieuwe verzekeraar aan kunt geven hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. U betaalt daardoor direct een scherpe premie, waardoor het de moeite waard is om over te stappen. Rij voorzichtig met uw scooter, zodat u schadevrije jaren op kunt bouwen en u zich steeds een beetje voordeliger kunt verzekeren tegen schade aan uw eigen of andere scooters.