Home / Blog / Veel mensen zijn oververzekerd

Veel mensen zijn oververzekerd

De VVD en PvdA hebben in het herfstakkoord besloten om de assurantiebelasting flink te verhogen. Dat betekent dat alle verzekeringen duurder worden, waardoor het verstandig is om eens kritisch te kijken naar de noodzaak daarvan. Onderzoek wijst uit dat veel consumenten te uitgebreid verzekerd zijn en er in veel gevallen zelfs sprake is van dubbele dekkingen. Door een verzekering op te zeggen die niet echt nodig is kan niet alleen de assurantiebelasting bespaard worden, maar nemen ook de lasten met betrekking tot verzekeringen af.

Assurantiebelasting naar 21%

De assurantiebelasting bedraagt op dit moment 9,7%, nadat deze onlangs al een keer is verhoogd door de overheid. Men zal de belasting nu verder verhogen naar een percentage van 21%. Op die manier heeft men de mogelijkheid om belangrijke gaten in de begroting te dichten. Volgens het Verbond van Verzekeraars kan dit er onder andere voor zorgen dat de kosten voor een Nederlands gezin met ongeveer €100 per jaar zullen gaan stijgen. De Nederlander is jaarlijks gemiddeld €800 kwijt aan verzekeringen, de gevolgen zijn dat de kosten wat dat betreft flink op zullen gaan lopen.

Rechtsbijstand en ziektekosten in het buitenland

Met name de dekkingen met betrekking tot rechtsbijstand en ziektekosten in het buitenland bieden vaak mogelijkheden om kosten te besparen. De rechtsbijstand zit bijvoorbeeld in een autoverzekering, maar kan daarnaast ook los worden afgesloten. De ziektekosten in het buitenland kunnen onderdeel uitmaken van de reisverzekering, maar kunnen ook in de ziektekostenverzekering worden meegenomen. Wat dat betreft is het verstandig om goed te kijken naar de manier waarop u zelf verzekerd bent. Zorg er in ieder geval voor dat er geen sprake is van overlappende dekkingen, aangezien u op die manier dus niet alleen een dubbele premie betaalt, maar u ook de assurantiebelasting dubbel afdraagt.

Plaats een reactie