Home / Blog / Wanneer wordt mijn zorgtoeslag uitbetaald?

Wanneer wordt mijn zorgtoeslag uitbetaald?

In Nederland zijn alle inwoners van boven de 18 jaar verplicht een zorgverzekering te hebben. Om ervoor te zorgen dat iedereen die verzekering kan betalen, hebben mensen met een laag inkomen recht op zorgtoeslag. Dit is een geldbedrag dat de Belastingdienst iedere maand op je rekening stort. In dit artikel vertellen we je alles over de uitbetaling van de zorgtoeslag, de betaaldata én wat je moet doen als je het geld niet hebt ontvangen.

Uitbetaling zorgtoeslag

De Belastingdienst maakt de zorgtoeslag altijd op de 20e van de maand over op je betaalrekening. Dankzij afspraken met de bank, heb je de toeslag nog dezelfde dag binnen. Als de 20e van de maand in het weekend valt of op een feestdag, dan wordt het geld op de eerstvolgende werkdag op je rekening gestort. Je krijgt de zorgtoeslag altijd één maand vooruit: op 20 oktober ontvang je zorgtoeslag voor de maand november, en op 20 november krijg je dus je toeslag voor de maand december.

Betaaldata zorgtoeslag 2017

Wat zijn de betaaldata voor de zorgtoeslag in 2017? We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Je ziet dat de toeslagen altijd op de 20e worden uitbetaald, behalve in mei en augustus. In die maanden valt de 20e namelijk in het weekend. Daarom krijg je de toeslagen die maanden één of twee dagen later.

Toeslag voor de maand januari wordt uitbetaald op 20 december 2016

Toeslag voor de maand februari wordt uitbetaald op 20 januari 2017

Toeslag voor de maand maart wordt uitbetaald op 20 februari 2017

Toeslag voor de maand april wordt uitbetaald op 20 maart 2017

Toeslag voor de maand mei wordt uitbetaald op 20 april 2017

Toeslag voor de maand juni wordt uitbetaald op 22 mei 2017

Toeslag voor de maand juli wordt uitbetaald op 20 juni 2017

Toeslag voor de maand augustus wordt uitbetaald op 20 juli 2017

Toeslag voor de maand september wordt uitbetaald op 21 augustus 2017

Toeslag voor de maand oktober wordt uitbetaald op 20 september 2017

Toeslag voor de maand november wordt uitbetaald op 20 oktober 2017

Toeslag voor de maand december wordt uitbetaald op 20 november 2017

kalender 2017

Hoe werkt de zorgtoeslag?

Als je zorgtoeslag aanvraagt en aan de voorwaarden voldoet, dan stuurt de Belastingdienst je een zogenoemde voorschotbeschikking. Daarin staat hoeveel zorgtoeslag je dat jaar krijgt. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van je inkomen, gezinssituatie en vermogen. De meeste mensen krijgen hun toeslag iedere maand, maar soms kiest de Belastingdienst ervoor om het in één keer voor het hele jaar uit te keren. Als je te veel verdient of een heel hoog vermogen hebt, heb je trouwens geen recht op zorgtoeslag. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden voor zorgtoeslag.

Wat als je geen zorgtoeslag hebt ontvangen?

Is het al de 20e van de maand geweest en staat de zorgtoeslag nog niet op je rekening? Ga dan naar de website Mijn Toeslagen van de Belastingdienst en log in met je DigiD. In het toeslagenoverzicht zie je hoeveel zorgtoeslag je over het hele jaar krijgt. Onder het tabblad ‘Uitbetaald’ kun je zien welk bedrag je maandelijks zou moeten ontvangen. In de tabel zie je onder ‘Rekening’ op welk rekeningnummer de toeslag normaal wordt uitbetaald. Staat er wel een jaarbedrag in het toeslagenoverzicht op de homepage, maar zie je geen maandbedragen onder ‘Uitbetaald’? Bel dan met de Belastingtelefoon. Heb je de toeslag pas net aangevraagd? Dan is het waarschijnlijk een kwestie van geduld, omdat de Belastingdienst nog geen beslissing heeft genomen. Je kunt wel alvast even kijken onder ‘Mijn beschikkingen’. Als de Belastingdienst jouw aanvraag heeft verwerkt, komt daar de voorschotbeschikking te staan. Snel daarna ontvang je de eerste uitbetaling.

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht

Wist je niet dat je in aanmerking kwam voor zorgtoeslag en vraag je de toeslag pas halverwege het jaar aan? Dan krijg je de toeslagen van de maanden ervoor met terugwerkende kracht. Dus stel je voor dat je pas in juni zorgtoeslag aanvraagt en de Belastingdienst keurt de aanvraag goed, dan krijg je ook het geld van de maanden ervoor op je rekening gestort.

Wat als ik te veel zorgtoeslag ontvang?

Aan het einde van het jaar krijg je van de Belastingdienst weer een brief. Dit is de definitieve beschikking voor je zorgtoeslag. In die beschikking staat hoeveel zorgtoeslag je het afgelopen jaar hebt ontvangen en op hoeveel geld je daadwerkelijk recht had. Als je te weinig toeslag hebt ontvangen, dan maakt de Belastingdienst het resterende bedrag alsnog over. Maar heb je juist te veel zorgtoeslag gekregen, dan moet je dat terugbetalen.

Plaats een reactie