Home / Autoverzekering / Hoe werkt het bonus malus ladder regeling?
bonus malus ladder

Hoe werkt het bonus malus ladder regeling?

Spreekt uw verzekeraar over de bonus/malus regeling of de bonus/malus ladder? Dan doelt men op de korting op de premie die u krijgt op basis van het aantal opgebouwde aantal schadevrije jaren. Men werkt altijd met een nominale premie per jaar waar u korting op krijgt afhankelijk van uw schadeverleden. Gaat u voor het eerst een autoverzekering afsluiten? Dan heeft u 0 schadevrije jaren en zal men u waarschijnlijk reeds een aantrekkelijke korting aanbieden, zodat u op trede 2 of 3 op de bonus/malus ladder kunt beginnen. Houd er rekening mee dat u ook naar -2 of -3 schadevrije jaren kunt zakken, aangezien men 4 – 6 treden van u afneemt nadat u een schade claimt.

Bonus en malus

Malus is het tegenovergestelde van bonus. Heeft u een aantal schadevrije jaren opgebouwd? Dan krijgt u een bonus in de vorm van een korting op de premie. Heeft u binnen uw eerste jaar al direct een schade moeten claimen? Dan is de kans groot dat men u een malus geeft waardoor de premie zal stijgen. Het is interessant om de korting op de premie zo hoog mogelijk op te laten lopen door zo ver mogelijk de bonus/malus ladder op te klimmen.

Opbouw en afbouw

De opbouw van het aantal schadevrije jaren verloopt per ieder kalenderjaar waarin u geen schade claimt. Rijdt u wel een schade maar betaalt u die zelf? Dan krijgt u er een schadevrij jaar bij. Rijdt u een schade die u wenst te claimen bij uw verzekeraar? Houd er dan rekening mee dat u zomaar 4 – 6 treden op de ladder kunt dalen. De bonus/malusregeling zorgt er op die manier voor dat u flink meer premie gaat betalen. Het is daarom verstandig om relatief kleine schades zoveel mogelijk zelf te vergoeden.

No-claimbeschermer

Bent u reeds een aantal treden geklommen op de bonus/malus ladder en krijgt u daardoor nu een aantrekkelijke korting op de premie? Dan zou het zonde zijn die korting na een enkele schade voor een groot deel te verliezen. U kunt zich daar tegen wapenen door een autoverzekering met een no-claimbeschermer af te sluiten. Het aantal schadevrije jaren wordt dan wel omlaag bijgesteld, maar u mag blijven staan op de bonus/malusladder. Dat betekent dat u nog altijd een aantrekkelijke no-claimkorting zal ontvangen, zelfs nadat u een keer schade geclaimd heeft.