Home / Blog / Kan ik mijn eigen zorgverzekering samenstellen?

Kan ik mijn eigen zorgverzekering samenstellen?

We krijgen veel de vraag of je zelf je zorgverzekering kunt samenstellen. Helaas is het in Nederland niet mogelijk om je eigen basisverzekering samen te stellen. De inhoud van het basispakket wordt namelijk door de overheid bepaald en geldt voor iedereen.

Je hebt wel enkele keuzes voor je basisverzekering:

  • Je kunt kiezen voor de hoogte van je eigen risico. Het verplicht eigen risico is € 385 in 2023, maar je kunt dit vrijwillig verhogen tot maximaal € 885. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie.
  • Je kunt kiezen voor een natura- of restitutiepolis. Bij een naturapolis heb je alleen recht op zorg bij gecontracteerde zorgaanbieders. Bij een restitutiepolis kun je ook naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders, maar krijg je mogelijk niet alles vergoed.
  • Je kunt kiezen bij welke zorgverzekeraar je de basisverzekering afsluit. Zorgverzekeraars concurreren op premie, service en gecontracteerde zorgaanbieders. Vergelijk hiervoor de polisvoorwaarden.
  • Je kunt verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten voor vergoeding van zorg die niet in het basispakket zit. De inhoud hiervan kun je zelf samenstellen.
  • Je kunt kiezen voor een collectieve zorgverzekering via bijvoorbeeld je werkgever. Vaak biedt dit korting op de premie.

Je kunt dus niet je eigen basispakket samenstellen, maar heb je wel andere keuzes. Zo kun je toch voor een deel een zorgverzekering kiezen die het beste bij jouw medische achtergrond past. Zo kun je bijvoorbeeld een basisverzekering met een lager eigen risico of een goedkopere zorgverzekering afsluiten. Er zijn ook aanvullende opties voor extra dekking, zoals fysiotherapie of tandzorg.

Het is een goed idee om elk jaar je zorgverzekering aan het einde van het jaar opnieuw onder de loep te nemen, vooral als je gezondheid in de tussentijd is veranderd. Zo zorg je er telkens voor dat je verzekering nog goed bij je past. Kijk vooral of aanvullende dekkingen nog wel nodig zijn, want daarmee wordt je premie een stuk duurder.

Plaats een reactie