Home / Zorgverzekering / Wat is de beste en goedkoopste zorgverzekering?

Wat is de beste en goedkoopste zorgverzekering van 2024?

Zorg kosten icoon

De goedkoopste zorgverzekering voor 2024 is de Goede Keuze + Pechvogelhulp aangeboden door Ik Kies Zelf van a.s.r., met een maandelijkse premie van € 111,45 wanneer je kiest voor een maximale eigen risico van 885 euro.

Elk jaar opnieuw stellen zorgverzekeraars de premies voor hun basisverzekering vast. Deze premies verschillen van jaar tot jaar. We willen natuurlijk elk jaar de beste en goedkoopste zorgverzekering afsluiten, dit kan elk jaar tussen 12 november en 31 januari. Maar let bij het vergelijken niet alleen de premie, maar ook op de voorwaarden en dekking. Een goede zorgverzekering vergoedt namelijk alle zorgkosten die je nodig hebt.

Top 5 goedkoopste zorgverzekeringen van 2024 (€ 385 eigen risico)

PositieZorgverzekeraarPrijs
1FBTO – Basis€ 131.95
2De Friesland – Zelf Bewust Polis€ 136.95
3HEMA – Basisverzekering€ 141.75
4Ik kies zelf van a.s.r. – Goede…€ 141.50
5Just – Just Basic€ 141.00

Zoals je hierboven kunt zien: voor 2024 is FBTO – Basis de goedkoopste zorgverzekering met het standaard eigen risico van € 385. FBTO biedt een degelijke basisdekking tegen een zeer concurrerende prijs. De prijzen van zorgverzekeringen kunnen veranderen afhankelijk van verschillende punten, zoals dekking en eigen risico.

Hoe vind je de best passende zorgverzekering?

Met stijgende zorgkosten is het vinden van een betaalbare zorgverzekering belangrijker dan ooit. Maar het kiezen van een zorgverzekering kan lastig zijn vanwege het grote aanbod. Met deze tips helpen we je op weg om de beste en goedkoopste zorgverzekering voor jou te vinden.

1. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen

De eerste stap is om alle zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kun je doen op met onze onafhankelijke zorgverzekeringvergelijker. Vul je wensen in en vergelijk daarna de premies, dekkingen en voorwaarden van verschillende zorgverzekeraars. Bij het vergelijken van de dekking is het belangrijk om te kijken welke zorg je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een chronische aandoening, dan wil je dat deze zorg ook vergoed wordt.

2. Kies bij goede gezondheid voor hoger eigen risico

Heb je weinig zorgkosten? Overweeg dan voor een hoger eigen risico te kiezen. Je krijgt dan korting op de maandpremie. Dit scheelt je maandelijkse tot wel € 50. n Nederland heeft elke zorgverzekering namelijk een verplicht eigen risico. Je kunt dit bedrag verhogen om minder te betalen voor je zorgverzekering. Denk eraan dat je dan meer geld kwijt bent als je onverwacht veel zorgkosten maakt.

3. Overweeg een budgetpolis

Heb je weinig zorg nodig? Neem dan een budgetpolis nemen, die zijn het goedkoopste. Let wel op: met een budgetpolis kun je slechts bij een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgverleners terecht, maar dan krijg je wel een lage premie. Heb je veel fysiotherapie of alternatieve zorg nodig? Dan past een restitutiepolis met vrije zorgkeuze meer bij jou. Deze zijn iets duurder, maar dan kun je wel zelf kiezen naar welke zorgverlener of ziekenhuis je gaat.

4. Controleer of je recht hebt op collectiviteitskorting

Via je werkgever of vereniging kun je soms korting krijgen op je zorgverzekering. Maar vergelijk altijd of je toch goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar. Veel werkgevers en sommige verenigingen hebben afspraken met zorgverzekeraars waardoor ze korting krijgen. Deze korting kan de zorgverzekering goedkoper maken, maar dit is dus niet altijd het geval.

5. Kijk naar bundelkortingen

Bij sommige verzekeraars krijg je korting bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, vooral als je al klant bent. Als je dan meerdere verzekeringen – zoals een autoverzekering of inboedelverzekering – bij dezelfde verzekeraar hebt, dan krijg je soms een bundelkorting op je totale pakket. Overigens kun je kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekeren op je polis.

6. Controleer of je recht hebt op zorgtoeslag

De overheid kan via de zorgtoeslag de premie verlagen voor mensen met een laag inkomen. Kijk of je hier recht op hebt. Als je een inkomen hebt dat niet hoger is dan 110% van het minimumloon, dan kun je namelijk in aanmerking komen voor een vergoeding van de gemeente via de Compensatieregeling Eigen Risico (CER).

Zorgpremie stijgt in 2024

De kosten van zorg stijgen in 2024 door verschillende hogere lonen, inflatie en meer vraag naar zorg. Daardoor gaat de premie van de basisverzekering per maand omhoog. Lage- en middeninkomens worden via de zorgtoeslag deels gecompenseerd voor de zorgpremie. In 2024 wordt de zorgtoeslag maximaal € 127 per maand.

De gemiddelde premie voor zorgverzekeringen was in 2023 € 138,56. In 2024 is dat gestegen naar € 147,70. Dat is een gemiddelde premiestijging van ongeveer € 9,14. Dit is een flinke stijging van 6.59% in een jaar tijd.

De algemene trend van premiestijgingen iets om rekening mee te houden. Dit betekent dat je jaarlijks moet vergelijken om de beste deal te vinden.