Home / Blog / Mag een verzekeraar mij weigeren?

Mag een verzekeraar mij weigeren?

Probeert u een verzekering af te sluiten en krijgt u van de verzekeraar te horen dat u niet wordt geaccepteerd? Dat kan gebeuren, om een aantal verschillende redenen. Dit kan bij bepaalde verzekeringen te maken hebben met uw medische situatie, maar het kan daarnaast een gevolg zijn van een eerder royement bij een andere verzekeraar. Heeft u tijdens het doen van de aanvraag niet alle vragen op een eerlijke manier beantwoord? Het is ook in dat geval mogelijk dat de verzekeraar u na een eerste voorlopige acceptatie uiteindelijk toch nog zal weigeren.

Verzekeraars hebben in de meeste gevallen de vrijheid om aanvragen te weigeren. Dat betekent dat u op zoek zal moeten gaan naar een andere verzekeraar, die het risico wel aan wenst te gaan of geen moeite heeft met uw medische situatie. Er geldt slechts in een beperkt aantal gevallen een acceptatieplicht, waardoor het in ieder geval verstandig is om volledig eerder om te gaan met het doen van een aanvraag. U zorgt er op die manier voor dat u uiteindelijk in ieder geval niet te maken zal krijgen met de nadelige gevolgen van een weigering.

Autoverzekering

De autoverzekering is een goed voorbeeld van een polis waarbij regelmatig mensen geweigerd worden. Wilt u graag overstappen van verzekeraar, maar heeft u in de afgelopen 5 jaar te maken gehad met een schade? Dan is de kans groot dat verschillende verzekeraars u niet zomaar zullen accepteren. Met name de goedkoopste verzekeraars kijken heel kritisch naar een ieder die een aanvraag doet. Men probeert er op die manier voor te zorgen dat de verzekeraar zo min mogelijke claims binnen zal krijgen, om de kosten laag te houden. Autoverzekeraars maken gebruik van het Roydata systeem om uw claims van de afgelopen 5 jaar te controleren, dus het heeft geen zin om deze achter te houden tijdens een aanvraag.

Basisdekking zorgverzekering

Wilt u aan de andere kant een zorgverzekering afsluiten en gaat het u daarbij om de basisdekking? In dat geval is het zorgverzekeraars niet toegestaan om u te weigeren. Dit betekent bovendien dat u geen medische keuring hoeft te ondergaan, om deze dekking af te kunnen sluiten. Wilt u daarnaast graag gebruik maken van een tandartsdekking of een andere aanvullende verzekering? Houd er in dat geval rekening mee dat de verzekeraar de mogelijkheid heeft om een medische keuring uit te voeren en u op basis daarvan voor dat deel van de polis te weigeren.

Medische keuring

De medische keuring zien we bovendien terug bij andere verzekeringen, waarmee de verzekeraars ervoor zorgen dat ze het risico op een degelijke manier in kunnen schatten. Met name wanneer u een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering af wenst te sluiten is de kans groot dat u hiermee te maken zal krijgen. De verzekeraar wenst in te schatten hoe groot het risico is dat u relatief vroeg komt te overlijden, aangezien dit tot uitkering zal leiden. Bovendien zijn de verzekeraars niet verplicht om u te accepteren, waardoor er veel verschil bestaat tussen de voorwaarden die de verzekeraars binnen deze branche hanteren.

1 gedachte over “Mag een verzekeraar mij weigeren?”

  1. Vroeger ben ik nog eens gebeld door een verzekeraar (heel lang geleden) over een nota. Of de nota voor de opname van mijn zoon (na de bevalling) niet thuis hoorde bij mijn verzekeraar, want meestal moest de moeder om medische redenen blijven en bleef het kind dan op soaciale gronden opgenomen. Toen ik hen uitlegde dat het andersom was: mijn zoon was om medische redenen opgenomen (een beetje slechte start). Hadden ze de nota van de ambulance niet gezien en de nota van het Sophia Kinderziekenhuis (SKZ)? Dat ik nog wat langer bleef in het Dijkzigt ziekenhuis was omdat mijn zoon daar ook lag op de babykamer (nadat hij weer terug was gekomen vanuit het SKZ omdat het gelukkig beter met hem ging). Maar als ze heel principieel waren, wilde ik mijn verzekeringsmaatschappij wel inlichten over het feit dat zij graag de mijn nota van de opname betaalden, omdat mijn zoon de reden was dat ik wat langer bleef. Dat vonden ze niet zo’n goed idee en ze hebben verder zonder morren de nota betaald. Mijn zoon is begin december geboren. Hij genereerde gelijk veel kosten, want werd bij 7 weken ook nog geopereerd aan een liesbreuk. En 2 maanden na zijn geboorte gingen we over naar een andere zorgverrkeezaar omdat mijn man van werkgever veranderde. Nauwelijks premie betaald voor mijn zoon en vele duizenden guldens aan kosten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie