Home / Blog / Wat is het verschil tussen natura en restitutie?

Wat is het verschil tussen natura en restitutie?

Als je een zorgverzekering afsluit, heb je de keuze uit verschillende soorten polissen. Zo kun je kiezen voor een natura- of restitutiepolis. Maar wat houden die twee soorten verzekeringen nou precies in en hoe verschillen ze van elkaar? We leggen het je uit in deze blog.

Verschillende soorten zorgverzekeringen

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Met die verzekering krijg je veel zorg in het ziekenhuis of van je huisarts vergoed. Maar niet iedereen heeft dezelfde behoeftes. Voor de ene persoon is het bijvoorbeeld vooral belangrijk om de maandelijkse kosten voor de zorgpremie laag te houden. Terwijl een andere persoon liever wat meer betaalt zodat hij totale vrijheid heeft in de keuze voor een zorgverlener. De twee soorten zorgverzekeringen (restitutie en natura) sluiten op die verschillende behoeftes aan.

Wat is een restitutiepolis?

Heb je een restitutiepolis, dan ben je volledig vrij in je zorgkeuze. Je kunt terecht bij iedere arts, in alle ziekenhuizen en bij welke therapeut dan ook, zonder eerst te checken of jouw zorgverzekeraar daar wel een contract mee heeft. De verzekeraar vergoedt het hele bedrag voor de zorg die je krijgt. Er is één kanttekening: als je naar een hele dure privékliniek gaat, dan kan het zijn dat je zorgverzekeraar niet het héle bedrag zal vergoeden.

Wat is een naturapolis?

Sluit je een naturapolis af, dan is je keuzevrijheid iets beperkter. Je krijgt alleen het hele bedrag vergoed als je naar een ziekenhuis of arts gaat waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Kies je voor een andere zorgverlener (zogenoemde ‘niet-gecontracteerde zorg’), dan moet je 20 tot 50 procent van de rekening zelf betalen. In de polisvoorwaarden kun je zien met welke zorgverleners jouw verzekeraar allemaal een contract heeft. Omdat deze verzekering iets minder vrijheid biedt, is de maandelijkse premie vaak wat lager dan bij de restitutiepolis. 

Toch op veel plekken terecht met naturaverzekering

Met een naturapolis kun je trouwens hoe dan ook op veel plekken terecht, omdat de meeste verzekeraars met veel zorgverleners een contract afsluiten. Onder de naturapolissen vallen ook de budgetverzekeringen. Bij zo’n verzekering betaal je nóg minder premie, maar is je keuze voor zorgaanbieders ook nóg een stuk beperkter. Belangrijk om te weten: moet je naar de spoedeisende hulp? Dan kun je, ongeacht je polis, bij ieder ziekenhuis terecht.

gezondheid

Verschil natura en restitutie

Aan het begin van ieder kalenderjaar heb je de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dat is hét moment om eens te kijken wat voor polis het beste bij je past. Het is dan belangrijk om te weten wat het verschil tussen natura en restitutie is. Vind je vrije zorgkeuze het belangrijkste en is het voor jou geen probleem om daar iets meer zorgpremie voor te betalen? Dan past een restitutiepolis waarschijnlijk het beste bij jou. Betaal je liever wat minder premie, ook al ben je dan iets beperkter in je keuzevrijheid? Kijk dan eens goed naar de verschillende naturapolissen. Wat je ook kiest, het is altijd belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te lezen. Daarin zie je tot welk bedrag jouw verzekeraar alle soorten zorg vergoedt.

Hoe zit het met de combinatiepolis?

Naast de restitutie- en naturapolis is er nog één mogelijkheid: de combinatiepolis. Dit is een combinatie van een natura- en restitutiepolis. Het werkt zo: bij sommige soorten zorg krijg je volledig vrije keuze (restitutie) en bij andere soorten zorg moet je wel kijken of jouw verzekeraar een contract heeft afgesloten met de zorgaanbieder (natura). Zo kan een verzekeraar bijvoorbeeld voor een specifieke operatie, zoals het knippen van amandelen, vrije zorgkeuze bieden. Terwijl ze voor bijvoorbeeld fysiotherapie alleen gecontracteerde zorg van een aantal zorginstellingen aanbieden. Kies je dan voor zo’n niet-gecontracteerde fysiotherapeut die een hoger tarief hanteert, dan moet je het verschil zelf bijbetalen.

Hoe zit het met zorg uit de basisverzekering?

Voor zorg uit de basisverzekering betaal je trouwens vaak eerst het eigen risico. In het basispakket van een zorgverzekering zit de meest noodzakelijke medische zorg, zoals bijvoorbeeld ziekenhuiszorg of ambulanceritten. Welke verzekering je ook kiest, over deze zorg betaal je eerst het eigen risico. Elke jaar beslist de overheid opnieuw hoe hoog dat bedrag is. Meer daarover lees je in het artikel ‘Wat valt onder het eigen risico van je zorgverzekering?

Plaats een reactie