Home / Blog / ​Woon-, inboedel- en opstalverzekering: wat zijn de verschillen?

​Woon-, inboedel- en opstalverzekering: wat zijn de verschillen?

Ben je van plan om een huis te kopen of huren? Tijdens je vooronderzoek kom je dan termen tegen als woonverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering. Maar wat is het verschil tussen deze verzekeringen en zijn ze allemaal verplicht? In deze blog leggen we het je haarfijn uit.

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is een financiële bescherming tegen diefstal van je spullen en schade aan je woning. De term is een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering. Het gaat hierbij om het dak, de muren, de ruiten, de schuur, de inrichting en nog veel meer. Alles in en om het huis dus.

Verschil tussen woonverzekering en inboedelverzekering

Vrijwel iedereen moet een inboedelverzekering hebben. Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je spullen verzekerd zijn tegen diefstal en schade. Denk hierbij aan de televisie en je laptop, maar ook aan het laminaat en de garagebox.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Verschil tussen woonverzekering en opstalverzekering

Een opstalverzekering zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen van de woning verzekerd zijn tegen schade. Bij deze schade kun je denken aan brand en storm, maar ook aan schade door toedoen van een voertuig.

De opstalverzekering is wettelijk niet verplicht. Wel heb je er vaak een nodig wanneer je een hypotheek aanvraagt.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een woonverzekering?

De verschillende aanbieders van woonverzekeringen hebben allen hun eigen spelregels. Het wordt aangeraden om je goed in te lezen. Twee veelgestelde vragen beantwoorden wij hier alvast:

Woonverzekering los of samen afsluiten?

Wanneer je je inboedel- en opstalverzekering bij één partij afsluit, noemen we dit een gecombineerde woonverzekering. Het voordeel van een gecombineerde woonverzekering is dat je één aanspreekpunt hebt bij schade of diefstal.

Diefstal of schade aan de woning ontdekken kan een erg traumatische ervaring zijn. Het laatste wat je dan wilt, is telefonisch van het kastje naar de muur gestuurd worden omdat je zo snel niet op een rijtje hebt bij wie je moet zijn.

In sommige gevallen is een losse inboedel- of opstalverzekering wel genoeg. Als je aangesloten bent bij een VvE, kan het bijvoorbeeld zijn dat je al een opstalverzekering voor het gehele complex hebt.

Mobiele telefoon en inboedelverzekering

Wanneer je je mobiele telefoon laat vallen, en deze hierdoor schade oploopt, wordt dit in de meeste inboedelverzekeringen niet verzekert. Een allrisk dekking keert de schade soms wel uit, maar de meeste verzekeringen zullen het verklaren als schade door eigen toedoen.

Je premie zal snel hoger worden wanneer je dit dit soort zaken wilt toevoegen aan je verzekering. Wanneer het toch belangrijk voor je is, dat je smartphone verzekerd is, kun je hiervoor ook een losse verzekering afsluiten.

Woonverzekering vergelijken

Woonverzekeringen vergelijken

Een woning huren of kopen is een grote stap. Het kiezen van de juiste verzekeringen hoort hier ook bij. Zorg dat je je goed inleest en dat je de verschillende woonverzekeringen met elkaar vergelijkt.

Op onze website vergelijken we de beste verzekeringen met elkaar. Zo ook woonverzekeringen. Kijk rustig eens rond en zoek de juiste woonverzekering voor jou!

Vragen over woon-, inboedel- en opstalverzekeringen kun je hieronder stellen en je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Plaats een reactie