Home / Blog / Alleen op reis? 5 tips om veilig en goed verzekerd op reis te gaan

Alleen op reis? 5 tips om veilig en goed verzekerd op reis te gaan

Steeds meer mensen durven de stap te zetten en gaan alleen op reis. Dat is best spannend. Je bent helemaal op jezelf aangewezen, en dat in een vreemd land. Voor ervaren soloreizigers is het gesneden koek. Ze genieten van de vrijheid die ze hebben om te gaan en staan waar ze willen. In ieder land ontmoeten ze nieuwe mensen, beleven ze nieuwe avonturen.

Maar ook zij gingen ooit voor de eerste keer alleen op pad en dat is niet makkelijk. Je moet over veel dingen nadenken, bijvoorbeeld over de verzekeringen die je af gaat sluiten. Wanneer je alleen op reis gaat, is de kans groot dat je gaat backpacken en mooie avonturen gaat beleven, een goede reisverzekering is dan wel fijn om te hebben. Ook buiten de verzekering om zijn er veel dingen waarmee je rekening moet houden.

Daarom geven we je in deze blog enkele tips voor wanneer je alleen op reis gaat. Ook bespreken we de verschillende mogelijkheden die je hebt om een reisverzekering af te sluiten.

Rijstvelden in het buitenland

Wat houdt een reisverzekering in?

De naam doet het al vermoeden, maar een reisverzekering is dus een verzekering die de onvoorziene kosten die je maakt op vakantie vergoedt. Denk hierbij aan de kosten die je maakt bij een doktersbezoek of bij diefstal uit de hotelkamer. Een reisverzekering is voor iedereen die op reis gaat belangrijk, wanneer er onverhoopt iets gebeurt en je beschikt niet over een reisverzekering kunnen de kosten flink oplopen.

Naast de reisverzekering heb je ook de annuleringsverzekering, deze keert uit wanneer je onverhoopt niet meer op reis kunt gaan.

Werelddekking vs Europadekking

Bij een reisverzekering kun je altijd kiezen voor verschillende dekkingen, waarbij de belangrijkste keuze gaat om de landen waarin je bent verzekerd. Ben je een echte wereldreiziger? Dan is werelddekking voor jou het meest geschikt. Wanneer je op vakantie gaat binnen Europa, dan is de Europadekking voor jou afdoende. Bekijk de sites van de verschillende aanbieders om te checken welke landen precies onder welke dekking vallen. Dit kan per verzekeraar verschillen.

Kortlopend vs doorlopend

De reisverzekering wordt in twee varianten aangeboden. De doorlopende reisverzekering sluit je per jaar af, waarmee je in een klap voor het hele jaar bent verzekerd. De kortlopende reisverzekering sluit je per vakantie af. Deze verzekering is dus specifiek afgestemd op jouw vakantie, maar dien je wel voor iedere reis opnieuw af te sluiten. Een doorlopende reisverzekering kan al gunstig zijn wanneer je 20 of meer dagen per jaar in het buitenland verblijft.

Wat is een bagageverzekering?

Vaak zit een bagageverzekering in het basispakket van de reisverzekering. Door deze dekking is je bagage gedekt tegen schade, diefstal of vermissing. De verzekeraar keert uit tot een maximaal bedrag en er zijn veel haken en ogen, maar een bagageverzekering is zeker aan te raden. Op vliegvelden kan het altijd gebeuren dat je koffer ineens kwijt raakt.

Vrouw alleen op reis langs de weg

Alleen op reis: tips

1. Boek een accommodatie voor de eerste twee nachten

Een nieuw land, zeker wanneer dit land erg ver weg is, kan overweldigend zijn. Daarom is het lekker om de eerste twee nachten alvast geboekt te hebben. Dan hoef je je na aankomst niet meer druk te maken over het vinden van een hotel of hostel en kun je lekker acclimatiseren.

Ontmoet nieuwe mensen

Alleen reizen is leuk, maar alleen reizen met gezelschap is nog veel leuker. Het kan erg leuk zijn om nieuwe mensen te ontmoeten in restaurants, bars of clubs. Op veel bestemmingen ben je niet de enige die alleen reist, waardoor er altijd wel mensen zijn die met je willen eten of dansen.

Hou je hoofd erbij

Op stap gaan is leuk, zeker op vakantie, maar wanneer je alleen bent is het verstandig om niet te veel te drinken. Wanneer je alleen op reis bent is er niet altijd iemand om je tegen te houden wanneer je van plan bent om iets te doen wat niet verstandig is, dus kun je het maar beter voorkomen.

Let goed op je documenten

Zorg dat je belangrijke documenten zoals je paspoort en creditcard op een veilige plek bewaart. Mail kopieën naar jezelf, zodat je daar altijd nog bij kan. Ook is het handig om kopieën thuis achter te laten. Fotokopieën kun je het beste gescheiden van de originele documenten bewaren.

Houd contact!

Je mag dan wel alleen op reis zijn, dit betekent niet dat er niemand meer aan je denkt! Laat daarom regelmatig wat van je horen. Het thuisfront hoort je verhalen waarschijnlijk graag aan en voor hun is het ook fijn om te weten dat het goed met je gaat.

Nog geen reisverzekering afgesloten?

Op reis zonder reisverzekering is een absolute no-go. Zelfs een simpel doktersbezoekje kan in het buitenland namelijk enorm veel geld kosten. Zorg dus voor een goede reisverzekering! Op onze site kun je de verschillende aanbieders van reisverzekeringen eenvoudig met elkaar vergelijken en een reisverzekering afsluiten. Extra tip, regel je vervoersopties voordat je op alleen op reis gaat. Fijne reis!

Plaats een reactie