Home / Blog / Rechtsbijstandverzekering auto: wanneer afsluiten?

Rechtsbijstandverzekering auto: wanneer afsluiten?

Een verkeersongeval of een mislukte reparatie bij de garage: een conflict met je auto zit in een klein hoekje. Omdat zo’n conflict vaak om flinke sommen geld gaat, kun je de hulp van een juridische professional wel gebruiken toch? Bijvoorbeeld om de schade aan je wagen te verhalen. Daarom sluiten veel automobilisten een rechtsbijstandverzekering af. In deze blog leggen we je de verschillen uit tussen de drie soorten rechtsbijstandverzekeringen voor je auto’s en wanneer welke rechtsbijstandverzekering auto het beste is.

Waarom rechtsbijstandverzekering auto?

Misschien denk je: wat is een rechtsbijstandverzekering überhaupt? Een rechtsbijstandverzekering geeft jou recht op juridisch advies en deskundige rechtshulp. Bijvoorbeeld als je betrokken raakt bij een ongeval en er moet door de rechter worden vastgesteld wie de schuld heeft. Een juridisch adviseur kan jou bijstaan in zo’n zaak. Naast de kosten van deskundigen en getuigen, kun je ook  expertisekosten, gerechtskosten en advocaatkosten vergoed krijgen. Best handig dus!

Verschillende soorten rechtsbijstandverzekering automobilisten

Of jij wel of geen rechtsbijstandverzekering voor je auto moet afsluiten, hangt onder andere af van de verzekeringen die je nu al hebt. Om de vraag goed te kunnen beantwoorden, duiken we eerst in de drie verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen voor auto’s, van de minst uitgebreide tot de meest uitgebreide dekking:

Optie 1: verhaalsbijstandverzekering

De verhaalsbijstandverzekering is voertuig gebonden, oftewel: gekoppeld aan jouw auto. Om er beroep op te kunnen doen, maakt het dus niet uit of jij erin rijdt of een familielid. Je kunt deze verzekering afsluiten als een aanvulling op je autoverzekering.

Dekking verhaalsbijstandverzekering

Met de verhaalsbijstandverzekering ben je verzekerd voor de juridische kosten die je maakt om materiële schade op anderen te verhalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten om je auto te laten repareren. De verzekering dekt géén juridische bijstand om letselschade te verhalen. Letselschade is lichamelijk of geestelijke materiële en immateriële schade die je oploopt bij een ongeval. Ben je het niet eens met een boete die je hebt gekregen en wil je naar de rechter? Voor de kosten van dit soort verkeersgeschillen ben je met deze verzekering ook niet gedekt. De verhaalsbijstandverzekering is dus minder uitgebreid dan de twee rechtsbijstandverzekeringen die we hieronder bespreken.

Wanneer afsluiten verhaalsbijstand?

Een aanvullende verhaalsbijstandverzekering is aan te raden wanneer je auto alleen WA of WA+ verzekerd is. Die verzekeringen dekken namelijk alleen voor schade die je met je auto bij anderen toebrengt. De verhaalsbijstandverzekering helpt je juist om materiële schade op anderen te verhalen. Als je allrisk verzekerd bent, dan regelt je verzekeraar het verhalen van de schade voor je.

Optie 2: autorechtsbijstandverzekering

De autorechtsbijstandverzekering is net als de verhaalsbijstandverzekering gekoppeld aan je voertuig. Je kunt hem afsluiten als aanvullende verzekering op je autoverzekering.

Dekking autorechtsbijstanderzekering

De dekking van deze verzekering is uitgebreider dan die van de verhaalsbijstandverzekering, maar niet zo uitgebreid als de rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking, die we hierna bespreken.  Met de autorechtsbijstandverzekering verzekering zijn ook de kosten gedekt die je maakt voor juridische hulp bij letselschade na een ongeluk. En ook als je in een juridisch conflict komt met je garage, bijvoorbeeld over een reparatie. Je kunt ook juridische hulp inschakelen als je te maken krijgt met strafvervolging na een ongeval of een verkeersovertreding met je auto.

Optie 3: verkeersrechtsbijstandverzekering

De verkeersrechtsbijstandverzekering is niet gebonden aan een voertuig, maar aan jou als persoon. Je sluit de verzekering dus af op jouw naam. Deze verzekering kun je op meerdere manieren afsluiten. Ten eerste als onderdeel van je algemene rechtsbijstandverzekering. Ten tweede als aanvullende verzekering op je autoverzekering. En ten derde bij je reisverzekering. Let dus goed op dat je hem niet bij twee verschillende verzekeringen afsluit, want dan ben je dubbel verzekerd en dat is zonde.

Dekking verkeersrechtsbijstandverzekering

Deze verzekering geeft de meest uitgebreide dekking van de drie. Je krijgt juridische hulp bij schade in het verkeer, of het nou door jezelf komt, of een ander. En het maakt ook niet uit of je in de auto zat, of de fiets, scooter of gewoon aan de wandel was: alle rechtsproblemen die in of door het verkeer ontstaan, zijn gedekt. Ook voor medepassagiers.

Wanneer afsluiten verkeersrechtsbijstandverzekering (en wanneer niet)?

Verkeersrechtsbijstand is dus handig als je verzekerd wil zijn van juridische hulp in alle mogelijke conflicten en problemen in het verkeer. Als je alleen maar juridische steun nodig denkt te hebben bij situaties rondom je auto, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan rechtsbijstandverzekering auto of de verhaalsbijstandverzekering. Let wel altijd goed op de voorwaarden. Soms is er een maximum aan de vergoeding voor externe kosten zoals rechtbank- en advocaatkosten. Of krijg je geen juridische hulp als je zelf schuld hebt aan het ongeval.

Wil je weten welke autoverzekering met rechtsbijstand het beste bij jou past? Vergelijken doe je hier op Verzekeringvergelijk.nl.

Plaats een reactie