Home / Blog / Welke verzekeringen heb ik nodig?

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Hoe klein een schade aan je auto of huis ook is, een reparatie kan al snel flink in de papieren lopen. Om te voorkomen dat je opdraait voor een schadebedrag dat je eigenlijk niet kunt betalen, sluit je verzekeringen af. De verzekeraar vergoedt dan (een deel van) de kosten. Omdat de kans op sommige schades zo groot is, ben je in Nederland verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten. In deze blog vertellen we je welke soorten verzekeringen in Nederland verplicht zijn.

Verplicht: basiszorgverzekering

In Nederland moet iedereen een basiszorgverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de meest noodzakelijke zorg. De overheid bepaalt welke zorg er precies door de basisverzekering wordt gedekt. Wat hoe dan ook vaststaat, is dat de basisverzekering voor iedereen gelijk is. Zorgverzekeraars mogen daarom niemand weigeren. Naast de basiszorgverzekering kun je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je weet dat je veel tandzorg nodig hebt, of vaak naar de fysiotherapeut gaat. Zorgverzekeraars bepalen welke zorg zij vergoeden in hun aanvullende pakketten.

Verplicht: WA-autoverzekering

Iedereen die een auto op zijn of haar naam heeft staan, is verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. Met die wettelijke aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schades die je met je auto bij andere mensen veroorzaakt. Denk daarbij aan schade aan de auto, de bestuurder en de passagiers. Let op: rij je bij het inparkeren tegen een muurtje en zit je met een deuk of krassen aan je eigen auto? Helaas, die eigen schades worden niet gedekt door de WA-autoverzekering. Daarvoor moet je een aanvullende autoverzekering afsluiten. Je hebt daarbij de keuze uit een beperkt casco of een volledig casco verzekering. Of je zo’n verzekering afsluit, is je eigen keuze.

Verplicht: motor- of brommerverzekering:

Omdat een motor of brommer ook een motorvoertuig is, ben je als eigenaar verplicht er een WA-verzekering voor af te sluiten. Ook hier geldt weer: je bent verzekerd voor schades die je bij anderen maakt. Meestal vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering alle letselschade (schade aan mensen, zoals verwondingen) en zaakschade (schade aan spullen) die jij als verzekerde veroorzaakt. Om ook verzekerd te zijn voor schades die je aan je eigen motor of brommer veroorzaakt, kun je naast je WA-verzekering een beperkt casco of volledig casco verzekering afsluiten. Dit is niet verplicht.

Niet verplicht: aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Misschien denk je nu: maar die aansprakelijkheidsverzekering is toch ook verplicht voor mensen zonder een voertuig? Dit is een idee dat bij veel mensen onterecht leeft. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) ben je verzekerd voor schade die je per ongeluk bij anderen thuis veroorzaakt, bijvoorbeeld als je een kop koffie over de bank laat vallen. Deze verzekering is echter niet verplicht.

autoverzekering

Niet verplicht vanuit wet: opstalverzekering

Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor brand-, water-, en stormschade aan je koophuis. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar veel hypotheekverstrekkers stellen het afsluiten ervan wel als eis. Voor spullen die niet vastzitten aan de woning, zoals meubels en gordijnen, kun je een inboedelverzekering afsluiten.

Wat gebeurt er als ik de verplichte verzekering niet afsluit?

Je weet nu welke verzekering of verzekeringen voor jou verplicht zijn. Maar wat gebeurt er wanneer je zo’n verplichte verzekering toch niet afsluit? Bij de basiszorgverzekering krijg je eerst een brief van de overheidsinstantie CAK. Je moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten. Doe je dit niet, dan krijg je een boete. Als je zorg nodig hebt terwijl je niet bent verzekerd, dan zijn die kosten voor eigen rekening. Heb je geen WA-verzekering voor je auto of motor afgesloten? Dan krijg je te maken met de Dienst Wegverkeer (RDW). Die instantie legt boetes op aan mensen die onverzekerd rondrijden. Die boetes lopen al snel op tot meer dan 1000 euro.

Conclusie

In Nederland zijn een paar verzekeringen verplicht. Zo is iedereen verplicht om een basisverzekering voor de zorgkosten af te sluiten. Daarnaast moeten bezitters van een auto of motor een WA-verzekering hebben. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet verplicht. Net zo min als de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Wanneer je je niet houdt aan de regels voor verplichte verzekeringen, loop je het risico om flinke boetes te krijgen.

Plaats een reactie